Γενς Βάιντμαν προς Ελλάδα: Το QE εκπνέει στο τέλος του έτους
Πηγή: REUTERS/ Axel Schmidt

Περιορισμένες πιθανότητες συμμετοχής της Ελλάδος στο προγράμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, στο περιθώριο του Συνεδρίου IIF G20 που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) στη Φρανκφούρτη.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Βάιντμαν απάντησε χαρακτηριστικά: «Μα το QE εκπνέει έως το τέλος του χρόνου», επιβεβαιώνοντας την πάγια αντίθεση της Γερμανίας με τις αντισυμβατικές πολιτικές που υπερασπίζεται σθεναρά ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει το QE, ή τα υπόλοιπα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, να χρησιμοποιούνται ως μέσα πολιτικής, το οποίο ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας. «Για εμένα, το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο θα παραμείνει το QE», κατέληξε.

Σε σχέση με την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ξεκαθαρίζοντας πως η συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό είναι προϋπόθεση για την συνέχιση της χρηματοδότησης.

Όπως δήλωσε στην οικονομική ιστοσελίδα insider.gr ο επικεφαλής της Bundesbank, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί αδιαμφισβήτητο προαπαιτούμενο. «Το ΔΝΤ αποτελεί θεματοφύλακα της βιωσιμότητας του προγράμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα συνέχισης της χρηματοδότησης με ή χωρίς αυτό.

Όσον αφορά στα σημεία τριβής μεταξύ των ευρωπαίων δανειστών και του Ταμείου, ο κ. Βάιντμαν χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις διαφωνίες των δύο πλευρών και όχι τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μέσα από τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις, επισήμανε, θα διαρθρώνεται μια πιο ολοκληρωμένη, βιώσιμη στρατηγική.

Διαβάστε επίσης