ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους αλλιώς χρεοκοπία

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους αλλιώς χρεοκοπία
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη θέση πως η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλο- τροφοδοτούμενο υφεσιακό «σπιράλ», τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους, όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, αλλά και του χαμηλού επιπέδου των θεσμών της χώρας εκφράζει σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.

Αναφορικά με το θέμα αυτό σημειώνουν πως η διεθνής εμπειρία αναδεικνύει δύο πτυχές: α) η αναδιάρθρωση του υπερβολικού χρέους μιας χώρας καθίσταται επιτακτική όταν πλέον είναι φανερό ότι η εξυπηρέτησή του δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής ή της αναμενόμενης ανάπτυξης, ενώ και η παροχή ρευστότητας (μέσω νέων δανείων) δεν είναι αποτελεσματική λύση σε μακροχρόνιο ορίζοντα και, β) η αναβολή ή η καθυστέρηση της αναγνώρισης της αναδιάρθρωσης ως μέρος της λύσης στο χρέος, μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις, όπως ακριβώς έχει συμβεί από το 2010 και ένθεν στην Ελλάδα.

"Χωρίς αμφιβολία, η παρούσα κατάσταση της συνεχούς ανατροφοδότησης των δανείων με νέα δάνεια οδηγεί σε αδιέξοδο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους δανειστές", τονίζεται στην έκθεση.

Υπογραμμίζεται δε πως στη βάση ενός οικονομικού ορθολογισμού, αυτό που πρέπει να αναζητηθεί είναι αναδιάρθρωση του χρέους μετά την οποία η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί το υπόλοιπο χρέος της (μέσω των αγορών), έχοντας πλέον αποτρέψει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία, ενώ και οι δανειστές θα απεμπλακούν από το υπάρχον ατέρμονο «γαϊτανάκι» αλληλοτροφοδότησης των δανείων.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως μία αναδιάρθρωση χρέους per se, χωρίς βαθιές τομές δεν θα βοηθήσει. "Σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στην διακυβέρνηση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναφτάσει σε καταστάσεις χρεοκοπίας και αναξιοπιστίας", καταλήγει η έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ