ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από τον Τραμπ να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από τον Τραμπ να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

«Το ΔΝΤ υπό πίεση στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης», τιτλοφορείται ανταπόκριση των Financial Times από την αμερικανική πρωτεύουσα η οποία υποστηρίζει πως οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ διαθέτουν το 16,5% των ψήφων στο ΔΝΤ και το εν λόγω ποσοστό δεν επαρκεί για να μπλοκάρει ενδεχόμενη απόφαση για τη χορήγηση στήριξης προς τη χώρα μας, καθώς δεν απαιτείται ειδική πλειοψηφία για να χορηγηθεί ένα δάνειο στήριξης από το Ταμείο.

Οι Financial Times αναφέρουν πως οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο θέλουν να διεκδικήσουν οι ΗΠΑ την εξουσία σε θεσμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, υιοθετώντας σκληρή γραμμή και αντιτιθέμενες σε περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα που οδεύει σε μια ακόμα κρίση αυτό το καλοκαίρι, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνήσουν να καλύψουν τις πληρωμές δισεκατομμυρίων που πρέπει να γίνουν.

Μια ρύθμιση που εισήγαγε χθες Πέμπτη ο Μπίλ Χουιζένγκα, συντηρητικός από το Μίσιγκαν που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο με στήριξη από το Tea Party το 2011, καλεί τη διοίκηση Τραμπ να αντιταχθεί σε περαιτέρω συμμετοχή στην ελληνική διάσωση. Αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να το πετύχουν αυτό, η ρύθμιση απαιτεί να αντιταχθούν σε τυχόν ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στις ποσοστώσεις του ΔΝΤ, μέχρι η Ελλάδα να πληρώσει όλα τα χρέη της προς το Ταμείο (σ.σ. αυτό δεν συνιστά πραγματική απειλή καθώς πέρυσι έγινε αλλαγή στις ποσοστώσεις). «Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι δανειστής τελευταίας καταφυγής, όχι ένα φύλλο συκής για πρώτη καταφυγή των μελών της ευρωζώνης», δήλωσε ο Χουιζένγκα.

Ένα τέτοιο βήμα θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο μια ήδη ευαίσθητη κατάσταση σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η οποία εξαρτάται από την οικονομική αρωγή από τα άλλα μέλη της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ από το 2010.

Η Γερμανία, η οποία έχει μπροστά της εθνικές εκλογές αργότερα φέτος, αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν την πιθανότητα λαϊκίστικων εξεγέρσεων, ανυπομονούν να αρχίσει να συνδράμει το ΔΝΤ οικονομικά και να τους προσφέρει πολιτική «κάλυψη». Αλλά το Ταμείο κρατά εδώ και καιρό άκαμπτη στάση. Αρνείται να το κάνει, εκτός και αν η κυβέρνηση στην Αθήνα προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και, κάτι απόλυτα κρίσιμο, εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, της οποίας τα χρέη το ΔΝΤ θεωρεί πλέον «μη βιώσιμα».

Ο Χουιζένγκα που έχει επικρίνει έντονα εδώ και χρόνια την ανάμειξη του ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας, τόνισε πως το ΔΝΤ χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο από τα ευρωπαϊκά μέλη του, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του. «Το ΔΝΤ δεν είναι ένα Ταμείο για να διασώζει πολιτικά κόμματα στα κράτη-πιστωτές, ούτε πρέπει να είναι κατώτερος εταίρος για εξωτερικούς οργανισμούς που δεν είναι αφοσιωμένοι στο να κάνουν τη δουλειά τους», υπογράμμισε και προσέθεσε.

«Εδώ και επτά χρόνια, το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί για να θωρακίσει τους αξιωματούχους της ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, κάτι που έχει αμαυρώσει τη φήμη του Ταμείου, έχει παρατείνει την ταλαιπωρία της Ελλάδας και έχει αναβάλει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, που θα πρέπει να παρθούν έτσι κι αλλιώς».

Οι FT αναφέρουν πως το ΔΝΤ είχε στείλει προσωπικό πίσω στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση, μαζί με τους Ευρωπαίους πιστωτές, αλλά ταυτόχρονα κρατά σκληρή στάση στις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων και έχει αρνηθεί να δεσμευτεί για οποιαδήποτε οικονομική παροχή, κάτι που κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως αντανακλά την επιρροή της νέας διακυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Κατά την βρετανική εφημερίδα το πώς ακριβώς θα προσεγγίσει η νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ την ελληνική κρίση, παραμένει ασαφές γιατί δεν έχουν πει πολλά επάνω σε αυτό. Αλλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal τον περασμένο μήνα ο κ. Μανούσιν χαρακτήρισε το θέμα της Ελλάδας «πρωτίστως ευρωπαϊκό πρόβλημα», το οποίο πολλοί ερμήνευσαν ως ένδειξη πως δεν θα επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους προκατόχους του.

Ο Ρόμπερ Κάν, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και πλέον μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, τόνισε πως είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σκληρή στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και θα ήθελαν να δουν το Ταμείο να αποσύρεται αν αυτό είναι απαραίτητο. «Για την αμερικανική κυβέρνηση συγκεκριμένα, αυτό αντιπροσωπεύει μια απότομη μεταστροφή σε σχέση με τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία πίεζε για συνέχιση της ανάμειξης του ΔΝΤ», έγραψε σε ανάρτησή του σε μπλογκ.

Κατά τον ίδιο δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή το αν αυτή η αλλαγή αντανακλά τις απόψεις της διακυβέρνησης Τραμπ, αλλά δεν θα ήταν έκπληξη αν, μόλις οριστεί πλήρως η ομάδα, οι ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια σκληρότερη στάση ενάντια σε μεγάλα αλλά αδύναμα προγράμματα του ΔΝΤ.

«Αν το ΔΝΤ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την νέα, σκληρή του στάση στο θέμα της Ελλάδας, ενδέχεται να βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στη διακυβέρνηση Τραμπ», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ