Μέτρα από την ευρωζώνη για τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων
Με επισκόπηση των συνταξιοδοτικών δαπανών ανά κράτος μέλος της ευρωζώνης, στη βάση πρόσφατης ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ξεκινήσει το αυριανό Eurogroup, κάτι που ενδέχεται να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεδομένου ότι η χώρα μας είναι εκείνη με τις μεγαλύτερες δαπάνες στο σχετικό τομέα.
Η Ευρωομάδα διεξήγαγε συζήτηση για το θέμα αυτό τον Ιούνιο του 2016, κατά την οποία οι υπουργοί συμφώνησαν σε ένα σύνολο κοινών αξιών για την ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων και κάλεσαν την Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα κατάλληλης συγκριτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο αυτό.
Αύριο οι υπουργοί θα εξετάσουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης συγκριτικής αξιολόγησης σε αυτόν τον τομέα πολιτικής· και θα συζητήσουν σχετικά με την επιλογή των δεικτών και τη συχνότητα της υποβολής εκθέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (2014) η Ελλάδα δαπανά το 13,3% του ΑΕΠ της για τις συντάξεις, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο στην ευρωπαϊκή ζώνη. Την Ελλάδα ακολουθούν τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η Ιταλία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, ενώ το μικρότερο ποσοστό ανήκει στην Ιρλανδία, που δαπανά μόλις 4,9%.
Κατά το ΔΝΤ η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 10 έως 11% του ΑΕΠ, ποσοστό σχεδόν πενταπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Καμπανάκι αναλυτών: Οι τιμές ενέργειας θα χρειαστούν μήνες για να σταθεροποιηθούν παρά την εκεχειρία
16:10
«Μην προσπαθήσουν να παίξουν μαζί μας» λέει ο Βανς για τις συνομιλίες με το Ιράν
16:00
Ανησυχία για την εμφάνιση αρκούδας στο Δήμο Ωραιοκάστρου - Οδηγίες στους πολίτες
15:51
Θεσσαλονίκη: Ασφαλής πρόσβαση στους σταθμούς μετρό από την ανάπλαση της οδού Πόντου - Από τα μεγαλύτερα έργα αστικής παρέμβασης στην πόλη (pic)
15:40