ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλές Σόιμπλε για «οικονομικό στραγγαλισμό» της Ελλάδας - Η ανησυχία Ντάισελμπλουμ

Απειλές Σόιμπλε για «οικονομικό στραγγαλισμό» της Ελλάδας - Η ανησυχία Ντάισελμπλουμ
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μετά το νέο "ναυάγιο" στο Eurogroup και την εμπλοκή που έχει προκύψει με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, δύο από τους σημαντικότερους επικριτές της Ελλάδας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Β. Σόιμπλε "ακονίζουν" τα μαχαίρια τους μπροστά σε μία ελληνική κυβέρνηση που είναι με την πλάτη στον τοίχο έτσι ώστε να μην αναβιώσει ξανά ο εφιάλτης του καλοκαιριού του 2015. 

Την αρχή έκανε ο συνήθης ύποπτος, Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ο οποίος έσπευσε να "πετάξει" το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά σημειώνοντας με νόημα πως από την Ελλάδα εξαρτάται εάν μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα η τρέχουσα αξιολόγηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Στέλνοντας φυσικά και το απειλητικό του μήνυμα προς την Ελλάδα, επεσήμανε πως η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να καταβληθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, o κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι ακόμα και οι εταίροι στην Ουάσινγκτον έχουν πλέον αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατή μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έδειξε με σαφήνεια "σε ποιον τομέα θέλουν αίμα οι δανειστές". Συγκεκριμένα, τόνισε πως πρέπει να εστιάσουν και να συμφωνήσουν σε βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.

Όπως είπε τα εργασιακά είναι το σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσηςκαι ότι οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις των εμπειρογνωμόνων, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως είναι ζήτημα με το οποίο ασχολούνται οι θεσμοί και πως το Eurogroup δεν συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι ο ίδιος έχει συζητήσει με τους βασικούς εμπειρογνώμονες και πως οι προτάσεις τους λαμβάνονται υπόψη. «Όλα αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στο συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς», κατέληξε.

Επίσης, σημείωσε ότι οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς τηνανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οιδημοσιονομικοί στόχοι. Πάντως, ο ίδιος δήλωσε πως αναμένει μία πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι το Eurogroup της Δευτέρας, συμφώνησε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών Αρχών διά ζώσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εστιάσουν και να συμφωνήσουν στα βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαϊου.

Η ανησυχία του Ντάισελμπλουμ

Την ανησυχία του για τη χρονοτριβή που υπάρχει στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάσελμπλουμ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση μέλους της Επιτροπής σχετικά με την τάση αναλήψεων που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ότι «οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη και αυτό είναι, όντως, ευθύνη των μελών του Eurogroup», σημειώνοντας πως είναι «ανήσυχος» για τις χρονοτριβές και πως η ταχύτητα είναι «ζωτικής σημασίας». «Η ανάπτυξη που είδαμε τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 εξαφανίστηκε και οι καταθέσεις αντικαταστάθηκαν από αναλήψεις. Προσπαθώ να βοηθήσω για να υπάρξει επιτάχυνση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν πού έχουν «κολλήσει» οι διαπραγματεύσεις και να ξεπεράσουν τα «αδιέξοδα». Στη συνέχεια θα πρέπει επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να κλείσουν την αξιολόγηση, επεσήμανε.

"Να μην χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα 86 δισ."

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο του οικονομικού διαλόγου που λαμβάνει χώρα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό λιγότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης των μη χρησιμοποιούμενων δανείων για την ανακεφαλαιοποιήση των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε: «Στόχος πρέπει να είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα, γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος».

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια, ήδη από τον Φεβρουάριο, να δοθεί λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη στην περικοπή δαπανών, με βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα λειτουργεί με ορθό τρόπο», επεσήμανε.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε στη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που χαρακτήρισε «θετικό». Καταλήγοντας, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως είναι ο «πρώτος» που παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία ακόμη δεν έχει ανακάμψει και πως στόχος είναι, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα με όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια, να ανακάμψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ