Σε «συναγερμό» οι τράπεζες για τις εκροές καταθέσεων
Σε «συναγερμό» βρίσκονται οι τραπεζικές διοικήσεις για τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση της αξιολόγησης στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους πρώτους τρεις μήνες του 2017 οι εκροές καταθέσεων προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ κινούμενες επί τα χείρω σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Η επιδείνωση αυτή αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι ανακόπηκαν οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό. Ωστόσο, πρόβλημα στη ρευστότητα του συστήματος προκαλούν και τα χρήματα που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls.
Το λεγόμενο «νέο χρήμα», ήτοι καταθέσεις μετρητών, εμβάσματα από το εξωτερικό και χρήματα που προήλθαν από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ και μπορεί να εκρεύσει ανά πάσα στιγμή από το τραπεζικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση η παρέλευση της 20ης Μαρτίου χωρίς απόφαση στο Eurogroup και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για να καλυφθούν οι μεγάλες διαφορές επιτείνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν στην καταθετική βάση των τραπεζών.
Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος που είχαν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα για αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά 10 δισ. ευρώ το 2017, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα μέσα στους επομένους 9 μήνες να μπουν καταθέσεις 1,05 δισ. ευρώ μηνιαίως στο σύστημα.
Χειροπέδες σε 26χρονο στη Θεσσαλονίκη για σειρά ληστειών με θύματα ηλικιωμένες
10:21
Περίπου 68.000 νοικοκυριά στη Γαλλία έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω του καύσωνα
10:15
Πανελλήνιες 2026: Αυτά είναι τα θέματα στο ειδικό μάθημα των Ιταλικών
10:08
Σε κάθε γκολ της Νορβηγίας στο Μουντιάλ καταγράφονται μικροσεισμοί στην πόλη Μπέργκεν
10:05