ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Χάνουν καταθέσεις, κοκκινίζουν δάνεια και αυξάνουν τον ELA

Τράπεζες: Χάνουν καταθέσεις, κοκκινίζουν δάνεια και αυξάνουν τον ELA
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε «χαμένο τρίμηνο» αναδεικνύεται για τις ελληνικές τράπεζες το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017, δεδομένου ότι λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της αξιολόγησης έχουν απολέσει καταθέσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, έχουν δει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους να αυξάνονται κατά 1,5 δισ. ευρώ και προσφεύγουν διαρκώς για την άντληση ρευστότητας στον μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

Υπό το βάρος της επιδεινώσεως των συνθηκών των ελληνικών τραπεζών χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,6 δισ. ευρώ, ήτοι στην αύξηση του κατά 400 εκατ. ευρώ. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που αυξάνεται το σχετικό όριο, καθώς προ 15ημέρου είχε αυξηθεί κατά 300 εκατ. ευρώ.

Η λιτή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει πως «η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αποδίδουν την ανάγκη για προσφυγή στην ακριβή ρευστότητα του ELA στις δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Οι εκροές καταθέσεων από την αρχή του έτους φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ περίπου και έως το τέλος του μήνα αναμένεται να αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή καταγράφεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,5 δισ. ευρώ με τους δανειολήπτες να μην είναι πρόθυμοι ούτε καν να προχωρήσουν σε νέες ρυθμίσεις.

Αναφερόμενη σήμερα στο θέμα από την Φρανκφούρτη η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας (SSM) ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σημαντικό ζήτημα στην Ευρώπη. «Είναι σαν βαρίδια στους ισολογισμούς των τραπεζών: περιορίζουν τα κέρδη, αλλά και τη δυνατότητα των τραπεζών να παρέχουν χρηματοδότηση στην οικονομία», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ