ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Μαξίμου το βάρος των αποφάσεων για τη συμφωνία με τους θεσμούς

Στο Μαξίμου το βάρος των αποφάσεων για τη συμφωνία με τους θεσμούς
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Το εργασιακό και το θέμα της ΔΕΗ είναι τα δύο θέματα που πρέπει να οριστικοποιηθούν προκειμένου να επανέλθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) με τις ελληνικές Αρχές. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να έχει νέες επαφές με τους θεσμούς για τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ το βάρος των αποφάσεων πλέον πέφτει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πολιτική διαχείριση των οδυνηρών μέτρων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ζητούμενο για να μπορέσει να προχωρήσει η συμφωνία. Υπάρχουν δε αισιόδοξοι που βλέπουν πιθανότητες για συμφωνία στα μέτρα ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ο χρόνος επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα θα κλειδώσει στο EuroWorking Group της Πέμπτης.

Στα εργασιακά η κυβέρνηση επιμένει στο να διασφαλιστεί ο σεβασμός του λεγομένου ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη αποδεχθεί την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, το λοκάουτ και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών προνομίων και «αγωνίζεται» για την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Ωστόσο, το ΔΝΤ είναι αντίθετο σε αυτό το ενδεχόμενο.

Στο αφορολόγητο οι συζητήσεις γίνονταν στη βάση μείωσής του στα 5.900 ευρώ με πρώτο συντελεστή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα στο 22% και αντίμετρα τα οποία θα αφορούν μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενδεχομένως της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Πάντως, εξετάζονται και άλλες παραλλαγές για τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 15%.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ουσιαστικές συγκλίσεις στο ασφαλιστικό κάτι που δείχνει πως πέρασε αυτούσια η γραμμή του ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει πετύχει το χρονικό επιμερισμό των μειώσεων σε ορίζοντα διετίας, αντί τριετίας όπως αρχικά επιδίωκε.

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατιέται η συμφωνία για τα ενεργειακά όπου η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει υποχωρήσει από την αρχική της γραμμή να πουλήσει μόνο παλιά λιγνιτικά εργοστάσια που αποσύρονται μέσα στην τριετία 2018-2020 και υπό την ισχυρή πίεση των δανειστών φαίνεται πλέον να συζητά δίχως να έχει ακόμη συμφωνήσει, την ένταξη στο μείγμα και κάποιων από τις δύο πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες (Μελίτη 1 στη Φλώρινα και τον Αγιο Δημήτριο 5 στην Πτολεμαΐδα). Από την πλευρά τους οι θεσμοί φαίνεται να κάνουν πίσω και από την απόλυτη θέση για εκποίηση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Πάντως στο θέμα της ΔΕΗ περίπου 30 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που εκλέγονται σε περιοχές που στηρίζονται εργασιακά από τις παραγωγικές μονάδες και τα ορυχεία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έχουν διαμηνύσει πως οποιαδήποτε λύση μη συμβατή με τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους δεν θα περάσει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει προγραμματίσει για αύριο Τρίτη συναντήσεις με κυβερνητικούς βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να τους ενημερώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ