ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υπόθεση Γεωργίου γεννά αμφισβητήσεις για την επαγγελματική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ

Η υπόθεση Γεωργίου γεννά αμφισβητήσεις για την επαγγελματική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ

Σε αποτυχία στο μέτωπο της επίτευξης επαγγελματικής ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αναφέρεται η Ένωση Αμερικανών Στατιστικών (American Statistical Association - ASA) σε επιστολή που απέστειλε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η μεγαλύτερη κοινότητα στατιστικολόγων στον κόσμο με μέλη σε περισσότερες από 90 χώρες, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τις νομικές διαδικασίες τόσο κατά του Ανδρέα Γεωργίου, του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), όσο και άλλων ανώτερων αξιωματούχων της ΕΛΣΤΑΤ.

Στην επιστολή της Ένωσης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως στις εκθέσεις που εκδόθηκαν το 2013, το 2014 και το 2016 από τη συμβουλευτική επιτροπή καλών πρακτικών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής υπογραμμίζεται πως η συνεχιζόμενη δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου αποτελεί ένδειξη της έλλειψης κουλτούρας κατανόησης (cultural understanding) του τι σημαίνει επαγγελματική ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στην πράξη, και υποστηρίζεται ότι αυτό είναι ένα πρωτογενές, αλλά όχι μοναδικό, παράδειγμα αποτυχίας επίτευξης επαγγελματικής ανεξαρτησίας στην ΕΛΣΤΑΤ.

«Η παραγωγή των επίσημων στατιστικών χρησιμοποιώντας αντικειμενικές μεθόδους που ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική τους χρήση. Σημειώνουμε ότι το Διεθνές Ινστιτούτο Στατιστικής και άλλες επαγγελματικές ενώσεις στατιστικής έχουν τεκμηριώσει ότι, από το 2010, οι ελληνικές στατιστικές έχουν περάσει όλες τις ευρωπαϊκές επιταγές ποιότητας», αναφέρει η American Statistical Association.

Καταλήγοντας η επιστολή σημειώνει τα εξής: «Και πάλι, καλούμε όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες εναντίον του Δρ Γεωργίου και των πρώην συνεργατών του να καταπέσουν αμέσως. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθούν ποινικές κυρώσεις για την ανάπτυξη και την παρουσίαση ανεξάρτητων και αντικειμενικών στατιστικών στοιχείων με αξιόπιστο τρόπο».

Υπενθυμίζεται πως προς ημερών το Τριμελές Εφετείο Πειραιά επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή στον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το αδίκημα της δυσφήμισης. Τη μήνυση είχε υποβάλει εναντίον του ο πρώην διευθυντής Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Στρόμπλος, κατηγορώντας τον ότι τον δυσφήμισε όταν το 2014 ο Ανδρέας Γεωργίου ανάρτησε δελτίο Τύπου στην επίσημη διαδικτυακή σελίδα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., με το οποίο καταλόγιζε στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΣΥΕ «αλχημείες» την περίοδο 2004-2009.

Δείτε την επιστολή ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ