ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ κρίνει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Το ΔΝΤ κρίνει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Ανατροπή στα σενάρια για «ναυάγιο» στο χθεσινό Euroworking Group εξαιτίας των διαφορών αναφορικά με τις απολύσεις και τις συντάξεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, το χθεσινό EuroWorking Group αποφάσισε, «να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA)», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα και υπογραμμίζουν συγχρόνως ότι «τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους και μάλιστα εντός της ημέρας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις».

Τούτων δοθέντων, όπως σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «μέσα ενημέρωσης που για άλλη μια φορά έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προεξοφλήσουν την καταστροφή, απλώς χάνουν την αξιοπιστία τους, δημοσιογραφώντας με κριτήριο τις επιθυμίες τους».

Σε απάντηση στο CNN Greece, πηγή του ευρωπαϊκού συστήματος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνει ότι η τελική απόφαση για την... κάθοδο των θεσμών θα κριθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τι λέει η Κομισιον

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα από τις έδρες των θεσμών.

«Αυτές οι διαβουλεύσεις θα επιτρέψουν να ανοίξει η πόρτα για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής τους», δήλωσε η κ. Μπράιτχαρτ.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές η ελληνική κυβέρνηση διατράνωσε πως στηρίζει πλήρως όσα συμφώνησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Brussels Group την προηγούμενη εβδομάδα και αυτό συνέβαλε θετικά στο EuroWorking Group.

Πάντως παραμένουν ανοικτά τόσο τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ομαδικές απολύσεις και συγκεκριμένα την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης, όσο και με το χρόνο και τα στάδια (phasing) της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ