ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβούλους για έξι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις ψάχνει το ΤΑΙΠΕΔ

Συμβούλους για έξι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις ψάχνει το ΤΑΙΠΕΔ

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των μετοχικών ποσοστών που κατέχει στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στη ΔΕΗ, στη ΔΕΠΑ, στα ΕΛΠΕ, στην ΕΥΑΘ, στην ΕΥΔΑΠ και στον ΟΤΕ προχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αποφάσισε να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης των ανωτέρω συμμετοχών.

Παράλληλα, αποφασίστηκε από τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ η διερεύνηση από τους συμβούλους του της δυνατότητας ορισμού από το Ελληνικό Δημόσιο της Εγνατίας Οδού ΑΕ ως εποπτικού οργάνου για την επόμενη μέρα της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας σε ιδιώτη επενδυτή.

«Η πρόταση της Εντεταλμένης Συμβούλου του Ταμείου, κυρίας Λίλας Τσιτσογιαννοπούλου, έχει στόχο να εξεταστεί από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ η δυνατότητα μετεξέλιξης της εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ, σε φορέα παρακολούθησης της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Η πρόταση διαμορφώθηκε μετά από σειρά συναντήσεων της Διοίκησης του Ταμείου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και με την διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ.

Στις συναντήσεις αυτές υποστηρίχθηκε ότι η εταιρεία δεν πρέπει να απαξιωθεί, καθώς διαθέτει ικανό προσωπικό και συσσωρεύει τεχνογνωσία, που πρέπει να διοχετευτεί σε μελλοντικές δράσεις προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ, η κ. Τσιτσογιαννοπούλου τόνισε ότι η εξασφάλιση ρόλου για την εταιρεία μπορεί από σήμερα να γίνει ακόμη και σε άλλα έργα και στο βαθμό που το ΤΑΙΠΕΔ εμπλέκεται θα συμβάλλει στις οποίες διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων. Όπως είναι άλλωστε γνωστό, η Εγνατία Οδός ΑΕ, με την σύμφωνη απόφαση και τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ, υλοποιεί σήμερα την διασύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας και τον ΠΑΘΕ.

Αποφασίστηκε επίσης οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ με χωριστή ομάδα εργασίας, παρέχοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις τους να συμβάλλουν τεχνική υποστήριξη, να εξετάσουν, στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδιασμού του Ταμείου και των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων, στην μελέτη και πρόταση, που προτίθεται να καταρτίσει το Υπουργείο Μεταφορών, σχετικά με την εφαρμογή συστήματος αναλογικών διοδίων, καθώς αναγνωρίζεται η σημασία αναλογικής χρέωσης διοδίων για τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ