ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώμαλη προσγείωση από το ΔΝΤ – «Παραμένουν οι διαφορές»

Ανώμαλη προσγείωση από το ΔΝΤ – «Παραμένουν οι διαφορές»

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι διαφορές με την ελληνική κυβέρνηση παραμένουν έστειλε εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήσεις του CNN Greece για το εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.

«Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν, αλλά οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το ΔΝΤ είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να διατρανώσει πως στηρίζει πλήρως όσα συμφώνησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Brussels Group την προηγούμενη εβδομάδα και αυτό και έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως παραμένουν ανοικτά τόσο τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ομαδικές απολύσεις και συγκεκριμένα την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης, όσο και με το χρόνο και τα στάδια (phasing) της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προχωρήσει στην εκτίμηση πως είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να εγκρίνουμε σύντομα (σ.σ. μια συμφωνία), αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup σε δημοσιογράφους στη Χάγη. Προσέθεσε πάντως πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος.

«Είναι πάντα δυνατό να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup. Αυτό δεν είναι μια ανακοίνωση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα αυτή», τόνισε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Τι έλεγαν κυβερνητικές πηγές

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, σημείωναν ότι το χθεσινό EuroWorking Group αποφάσισε, «να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA)» και υπογράμμιζαν συγχρόνως ότι «τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους και μάλιστα εντός της ημέρας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις». Τελικά σε σχέση με το ΔΝΤ οι ανακοινώσεις έγιναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ