ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Μάχη με το χρόνο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Τράπεζες: Μάχη με το χρόνο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. Συγκεκριμένα, μετά τη μείωσή τους κατά 3,9 δισ. ευρώ το 2016, αυξήθηκαν μέσα σε μόλις τρεις μήνες κατά 1,5 δισ. ευρώ, μεταβολή που προήλθε κυρίως από ρυθμισμένα δάνεια που «κοκκίνισαν» εκ νέου.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που περιλαμβάνουν επιπλέον τα ρυθμισμένα δάνεια και όσα εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των τριών μηνών, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα. Στασιμότητα καταγράφηκε στις νέες διευθετήσεις οφειλών, καθώς η αγορά αναμένει την έναρξη εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε μεσοβδόμαδα στη Βουλή.

Να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει για εφέτος ανάκτηση 7,9 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων. Αυτό θα γίνει κατά τα 2/5 με διαγραφές, κατά τα 2/5 μέσω επιτυχών αναδιαρθρώσεων και κατά το 1/5 με πωλήσεις χαρτοφυλακίων ή ενεχύρων σε τρίτους.

Ωστόσο, λόγω της επιστροφής της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην έναρξη εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους ένα τρίμηνο λιγότερο, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους ως το Δεκέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ