ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η ύφεση του μεταποιητικού τομέα

Συνεχίζεται η ύφεση του μεταποιητικού τομέα

Eπιδείνωση παρουσίασαν τον Μάρτιο οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα  με την ύφεση να αποδίδεται σύμφωνα με έρευνα της Markit στην υποχώρηση των νέων παραγγελιών και στην περαιτέρω μείωση της παραγωγής.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit (Purchasing Managers’ Index–PMI) κλείνοντας στις 46,7 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή χαμηλότερη από τις 47,7 μονάδες του Φεβρουαρίου,υπέδειξε την έβδομη συνεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν γενικά έντονος.

Την τελευταία συρρίκνωση υπογράμμισαν η έντονη μείωση των νέων παραγγελιών. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και ήταν έντονος, καθώς η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα εξακολούθησαν να συμπιέζουν τη ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ακολούθησαν παρόμοια τάση και μειώθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα.

Έχοντας να διεκπεραιώσουν λιγότερες νέες παραγγελίες, οι Έλληνες κατασκευαστές περιόρισαν την παραγωγή τους τον Μάρτιο. Το γεγονός αυτό συνέβαλε, με τη σειρά του, σε ακόμα μία μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Ανταποκρινόμενες στις μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής, οι εταιρείες περιόρισαν τα επίπεδα προσωπικού για τέταρτο συνεχή μήνα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τη μείωση και πάλι των αδιεκπεραίωτων εργασιών, υποδηλώνοντας περαιτέρω έλλειψη πίεσης στο λειτουργικό δυναμικό.

Οι εταιρείες περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα τον Μάρτιο, γεγονός που συνέβη για τρίτη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες.

Ο συνδυασμός των περιορισμένων απαιτήσεων παραγωγής με την οικονομική αβεβαιότητα συνέβαλαν στη μείωση. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων προμηθειών.

Οι εταιρείες παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα αντιμετώπισαν άλλη μία αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους τον Μάρτιο. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης ήταν οριακά ασθενέστερος από το υψηλό 70 μηνών του Ιανουαρίου. Παρά το γεγονός αυτό, οι μέσες τιμές πώλησης μειώθηκαν για τρίτη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες, καθώς ορισμένες εταιρείες μείωσαν τις τιμές τους ώστε να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Νότα αισιοδοξίας αποτέλεσε το γεγονός ότι οι εταιρείες προβλέπουν αύξηση της παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ότι ελπίζουν πως θα βελτιωθεί η ζήτηση από τους πελάτες και θα μειωθεί η οικονομική αβεβαιότητα.

Τέλος, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν περαιτέρω. Επίσης, ο ρυθμός επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών επιταχύνθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ