ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδοκυβερνητικές έριδες για την Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών

Ενδοκυβερνητικές έριδες για την Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών

Τη μεταφορά οργανισμών του Δημοσίου, αλλά και ποσοστών του κράτους σε σημαντικές επιχειρήσεις, στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ήτοι στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ουσιαστικά πρόκειται για εταιρείες του Δημοσίου που θα μεταφερθούν στην Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), τη νέα θυγατρική του Υπερταμείου, η οποία δεν έχει ακόμη συσταθεί αν και αποτελεί εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης.

Το εγχείρημα που είναι πολύ απαιτητικό, τόσο από πολιτικής όσο και από τεχνικής άποψης το τρέχει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου, στενή συνεργάτιδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία έχει αναλάβει να καταρτίσει τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της ΕΔΗΣ, όπου θα περιγράφονται οι σχέσεις των μεταφερόμενων ΔΕΚΟ, τόσο με τη διοίκηση του Υπερταμείου όσο και με το Ελληνικό Δημόσιο.

Στις συμμετοχές του Δημοσίου που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να περιλαμβάνονται το 34% του ΔΕΣΦΑ, το 25% του Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, η ΛΑΡΚΟ, η Διώρυγα της Κορίνθου, η ΓΑΙΑΟΣΕ, ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνικές Αλυκές, κ.α..

Να σημειωθεί πως η κ. Παπαδοπούλου αντιμετώπισε μεγάλες διαφωνίες στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) την παρελθούσα Πέμπτη, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της σχετικής λίστας με τις μεταβιβαζόμενες επιχειρήσεις.

Όπως καταδείχθηκε πολλοί υπουργοί αντιδρούν διότι η παραχώρηση των σχετικών οργανισμών, ουσιαστικά αποδυναμώνει το χαρτοφυλάκιο τους και την πολιτικής τους οντότητα.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προς την κ. Παπαδοπούλου έχουν εκφραστεί από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος δεν καλοβλέπει τη μεταβίβαση της ΓΑΙΑΟΣΕ, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των μετοχών της Εγνατίας Οδού στην Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ