ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηνιαίο μαχαίρι 300 ευρώ στις συντάξεις από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς

Μηνιαίο μαχαίρι 300 ευρώ στις συντάξεις από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς

Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις σύμφωνα με τις διατάξεις του αντιασφαλιστικού Ν. 4387/2016, μπορεί να φθάσει κατά περίπτωση μέχρι 300 ευρώ τον μήνα, εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ).

Κατά την ΠΟΠΣ οι συνταξιούχοι έχουν ήδη χάσει από το εισόδημά τους, από το 2010, από 20% έως 50%, λόγω των δώδεκα περικοπών που έχουν επιβληθεί στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους, των πρόσθετων εισφορών στην υγειονομική περίθαλψη, της κατάργησης της 13ης και της 14ης σύνταξης, της δραματικής μείωσης του αφορολογήτου, της εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ.

Σε σχέση με τις προσωπικές διαφορές:

  • Από 6% έως 8% είναι η προσωπική διαφορά μεταξύ των «παλαιών» και των «νέων» συντάξεων για όσους λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ.
  • Εως 22% είναι ο μέσος όρος των προσωπικών διαφορών για όσους προέρχονται από ΙΚΑ και Δημόσιο στα 40 χρόνια ασφάλισης.
  • Από 30% έως και 39% κυμαίνονται οι προσωπικές διαφορές για τους παλαιούς συνταξιούχους του Δημοσίου με κάτω από 34 χρόνια ασφάλισης.
  • Από 32% έως 35% είναι οι προσωπικές διαφορές για τους παλαιούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ – πρώην ΤΕΒΕ.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων εκτιμούν ότι από 7% ώς 35% θα είναι η μείωση στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις με την κατάργηση των προσωπικών διαφορών από το 2019. Σε περίπτωση που καταργηθεί η προσωπική διαφορά, οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης συνολικά θα αγγίζει το 65%.

Η κυβέρνηση στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προτείνει τη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ σε δύο δόσεις. Η πρώτη, ίση με 0,7% του ΑΕΠ ή περίπου 1,3 δισ. ευρώ, να αρχίσει από το 2019 και το υπόλοιπο 0,3% ή 500 εκατ. το 2020. Προσπάθεια γίνεται από την κυβέρνηση ώστε οι μειώσεις να ισχύσουν από το 2020. Ετσι, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η περικοπή θα αγγίξει πολύ λιγότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, που εισπράττουν άνω των 600 - 700 τον μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ