ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας

Αύξηση καταγράφει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Πορτογαλίας λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία, σε συνδυασμό με τη μείωση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η διαφορά στα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας με αυτά της Γερμανίας έφτασε τις 203 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων. Το σπρεντ ανάμεσα στα 10ετή κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας και αυτά της Γερμανίας έφτασε τις 368 μονάδες βάσης. Τα επιτόκια της Ιταλίας διαμορφώθηκαν στο 2,31% και της Πορτογαλίας στο 3,93%.

Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας διαμορφώθηκαν στο 1,63%. Οι αγορές θεωρούν ότι η Ισπανία ακολουθεί πιο θετική πορεία από τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Από αυτόν τον μήνα η ΕΚΤ μειώνει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων από τα 80 δισ. στα 60 δισ. ευρώ. Από τις αγορές αυτές θεωρείται ότι επωφελούνται ιδιαίτερα χώρες με υψηλότερο κόστος δανεισμού, όπως είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία, γι’ αυτό και η μείωση του ποσού επηρέασε τα επιτόκιά τους.

Αστάθμητος παράγοντας για τις αγορές παραμένει επίσης η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, όπου η Μαρίν Λεπέν θέλει να βγάλει τη χώρα από το ενιαίο νόμισμα. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και διαμορφώθηκαν χθες στο 0,950%.

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας (Bund) υποχώρησαν ελαφρά και διαμορφώθηκαν χθες στο 0,30%. Τα Bund εξακολουθούν να θεωρούνται από τους επενδυτές ως το πιο ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη, με το Βερολίνο να απολαμβάνει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ