ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων πριν το τέλος του 2015 ζήτησε ο Ν. Καραμούζης

Την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων πριν το τέλος του 2015 ζήτησε ο Ν. Καραμούζης
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Νίκος Καραμούζης EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει πολύ σύντομα την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, το αργότερο κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους και ιδανικά πριν από το τέλος του 2015, τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Grant Thornton.

Σε μία αναλυτική και εμπεριστατωμένη ομιλία με την οποία σκιαγράφησε την σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ο Νίκος Καραμούζης, έδωσε το στίγμα των ενεργειών που είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να εφαρμοστεί η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο κ. Καραμούζης εξέφρασε την εκτίμηση πως μέσα στο 2016 υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής καταθέσεων ύψους 20-25 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, ειδικά αν η κυβέρνηση συμβάλλει με συνεπείς πολιτικές για "την αποκατάσταση της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης και της προοπτικής της χώρας μας".

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Καραμούζης, δήλωσε: "Οι επόμενες 50 ημέρες είναι κρίσιμες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στοχεύουμε, παρά το εξαιρετικά σφιχτό και απαιτητικό χρονοδιάγραμμα και τις σημαντικές αβεβαιότητες, να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις αυξήσεις κεφαλαίου και με άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων, πριν το τέλος Νοεμβρίου 2015, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test από την ΕΚΤ, στα τέλη Οκτωβρίου."

Σε ότι αφορά τις θεμελιώδεις αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου η οικονομία της χώρας να σταθεροποιηθεί, ο κ. Καραμούζης έκανε λόγο για:

- Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: "η υπερφορολόγηση σκοτώνει την οικονομία"
- Διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη των επενδύσεων
- Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και αναβάθμιση των θεσμών.

"Μέσα από αυτή την κρίση εκτιμώ ότι γίναμε όλοι σοφότεροι, πιο ρεαλιστές, μάθαμε από τα λάθη μας και οπλιστήκαμε με δύναμη για να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές του χθες", τόνισε ο κ. Καραμούζης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ