ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατικά ομόλογα με ρήτρα χρυσού θα εκδώσει η Τουρκία

Κρατικά ομόλογα με ρήτρα χρυσού θα εκδώσει η Τουρκία

Δυο  εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα που θα οδηγήσει σε πολύ αυξημένες εξουσίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, οι πωλήσεις χρυσού στη Τουρκία έχουν φτάσει στα ύψη.

Μόνο τον Μάρτιο οι εισαγωγές χρυσού στην Τουρκία αυξήθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 17 φορές ξεπερνώντας τους 28 τόνους σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. Οι πολίτες ανησυχούν ότι οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις μπορεί να προκαλέσουν νέα βουτιά στο εθνικό νόμισμα όπως τον περασμένο Νοέμβριο που η τουρκική λίρα βούλιαξε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του δολαρίου.

Ενδεικτικό του πυρετού για χρυσό που επικρατεί στη γείτονα είναι ότι οι τιμές για 24 καρατίων χρυσό αυξήθηκαν από τις 132 λίρες τον Ιανουάριο στις 153 τον Φεβρουάριο.

Για να διασφαλιστεί ότι μέρος των χρημάτων που διαθέτουν οι πολίτες για αγορά χρυσού θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην οικονομία και δεν θα καταλήξει στα στρώματα, ο πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμτσέκ ανακοίνωσε ότι θα εκδοθούν και κρατικά ομόλογα με ρήτρα χρυσού.

Επίσης η Αγκυρα αποφάσισε χθες να δώσει στην κεντρική τράπεζα της χώρας δικαίωμα πρώτης άρνησης για την αγορά χρυσού που παράγεται μέσα στην Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα θα μπορεί να αυξήσει τα αποθεματικά της στο πολύτιμο αυτό μέταλλο χωρίς να μειώνει τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ