ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα συμπληρώσετε την εφετινή φορολογική δήλωση – Οδηγός

Πώς θα συμπληρώσετε την εφετινή φορολογική δήλωση – Οδηγός

Αναλυτικό οδηγό για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, αλλά και ερωτήσεις και απαντήσεις για τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 έδωσ στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, παράλληλα με την ενεργοποίηση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων στο Taxisnet.

Το 54σέλιδο κείμενο των οδηγιών το οποίο προλογίζει ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρεται πως σκοπός του είναι η υποβοήθηση των φορολογουμένων πολιτών στην ορθή συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2016.

«Καλούμε όλους –και ιδιαιτέρως τους επαγγελματίες λογιστές/φοροτεχνικούς– να συνδράμουν την προσπάθεια μας για ομοιόμορφη κατανομή των ηλεκτρονικών υποβολών στον διαθέσιμο για την εκπλήρωση της υποχρέωσης χρόνο. Η μαζική συγκέντρωση δηλώσεων προς υποβολή την τελευταία στιγμή, που δυσχεραίνει υπέρμετρα και το έργο των λογιστών φοροτεχνικών, είναι πιθανό να δημιουργήσει δυσλειτουργίες, που πρέπει να αποφευχθούν», αναφέρει ο κ. Πιτσιλής.

Το έντυπο Ε1

Και στο εφετινό Ε1 συνεχίζεται η προ-συμπλήρωση της δήλωσης με στοιχειά που συλλέγονται ηλεκτρονικά από εργοδότες, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα κ.λπ. Ωστόσο, είναι –σε κάθε περίπτωση– χρήσιμος ο έλεγχος της ορθότητας των προσυμπληρωμένων στοιχείων. Ειδικά στις περιπτώσεις ασυμφωνίας βεβαιώσεων αποδοχών σε μισθωτούς, συνταξιούχους ή επιτηδευματίες, είναι προτιμότερο να απευθύνονται για διορθώσεις στους φορείς, που χορηγήσαν τη βεβαίωση, πριν υποβάλλουν τη δήλωση τους.

Με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών η ΑΑΔΕ βελτίωσε περαιτέρω τη διαδικασία έλεγχου των δηλώσεων. Σε περίπτωση, που η δήλωση επιλεγεί για έλεγχο, η εφαρμογή θα ενημερώνει ότι θα πρέπει να επισκεφτούν την εφορία για να προχωρήσει η διαδικασία προσδιορισμού του φόρου.

Με την υποβολή της δήλωσης, εφόσον δεν επιλεγεί για έλεγχο, προσδιορίζεται το καταβλητέο πόσο του φόρου ή το πόσο της επιστροφής και ο φορολογούμενος ενημερώνεται αναλόγως, είτε για την ταυτότητα οφειλής και τις δόσεις, είτε για τη διαδικασία είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού. Η πράξη προσδιορισμού του φόρου δεν θα αποσταλεί ταχυδρομικά, αλλά θα εκτυπώνεται.

Συνεχίζεται να προβλέπεται και εφέτες επιπλέον μείωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτωμένων τέκνων, για τα εισοδήματα, που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το πόσο των 20.000 ευρώ, αλλά χωρίς την υποχρέωση συμπλήρωσης αποδείξεων. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι στις ιατρικές δαπάνες περιλαμβάνεται και η δαπάνη για την αγορά φαρμάκων.

Ειδικά, για τους μισθωτούς που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2016, λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

Για πρώτη φορά φέτος στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης ενός ή δύο τραπεζικών λογαριασμών για τους άγαμους και έγγαμους (ή με σύμφωνο συμβίωσης) αντίστοιχα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για αυτοματοποιημένους μελλοντικούς συμψηφισμούς και επιστροφές φόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ