ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ΔΝΤ και Σόιμπλε στραμμένη η προσοχή στο Eurogroup της Μάλτας

Σε ΔΝΤ και Σόιμπλε στραμμένη η προσοχή στο Eurogroup της Μάλτας

Η στάση που θα κρατήσουν τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο σημερινό άτυπο Eurogroup στη Μάλτα θα κρίνουν εν πολλοίς το πότε θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στην Αθήνα προκειμένου να καταρτιστεί μια συμφωνία σε επίπεδο στελεχών (staff level agreement).

Η Ευρωομάδα θα συγκληθεί στις 10 το πρωί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Grand Master’s Palace) στη Βαλέτα, σε ένα κτίριο του 1580 με πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, που είναι σήμερα η έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μάλτας και της Βουλής.

Μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ελπίζει πως οι επίπονες υποχωρήσεις που έκανε σε φορολογία και ασφαλιστικό θα επιτρέψουν να υπάρξει στην πρωτεύουσα της Μάλτας -που ιδρύθηκε το 1566 και οφείλει το όνομά της στον ιδρυτή της Μεγάλο Γάλλο Μάγιστρο Λα Βαλέτ - μια δεσμευτική προ συμφωνία που θα δώσει και ένα οριστικό οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση.

Σημαντική κρίνεται σήμερα η στάση που θα κρατήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο και με τον οποίο μετέβησαν μαζί στη Βαλέτα. Ο Σόιμπλε , ο οποίος είχε επικοινωνίες για το ελληνικό ζήτημα τόσο με την ηγεσία της Κομισιόν, όσο και με την ηγεσία του ΔΝΤ τις προηγούμενες μέρες, με χθεσινές του δηλώσεις, αν και υποβάθμισε το σημερινό Eurοgroup ως προς τη δυνατότητα επίτευξης λύσης, έδειξε όμως πως το ελληνικό θέμα πρέπει να κλείσει μέχρι το Μάιο.

Η στάση του ΔΝΤ

Εξίσου σημαντική θεωρείται η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Από αυτή θα διαφανεί το εάν η συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 και τη μείωση του αφορολογήτου από το 2020 θα αποτελέσει τη βάση της επιδιωκόμενης συμφωνίας ή θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα ήδη από το 2018.Πάντως, χθες το Ταμείο ξεκαθάρισε πως απομένουν πολλά να γινουν ακόμη.

Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών από την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup πριν 18 ημέρες.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα κύρια εκκρεμή ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί της δέσμης πολιτικής στο σύνολό της, χάρη στην οποία θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και η έναρξη της συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ