ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το Eurogroup το ΔΝΤ ζητά ικανοποιητικές εγγυήσεις για το χρέος

Μετά το Eurogroup το ΔΝΤ ζητά ικανοποιητικές εγγυήσεις για το χρέος

Μια αξιόπιστη στρατηγική για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την ευρωζώνη όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τη δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup.

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Μια σειρά από ζητήματα πολιτικής παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αλλά είμαστε σε ένα σημείο όπου πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων για αυτά τα εκκρεμή ζητήματα πολιτικής κατά την επόμενη αποστολή στην Αθήνα», ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε εμφατικά πως οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά δεν αρκούν για να υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα απαιτηθεί ελάφρυνση του χρέους.

«Μια τέτοια συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές θα πρέπει να ακολουθηθεί από συζητήσεις με τις χώρες της ζώνης του ευρώ για να διασφαλιστούν ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, πριν το ελληνικό πρόγραμμα παρουσιαστεί στο Εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ», τόνισε ο Ράις.

Σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχαν πηγές του Ταμείου από τη Μάλτα, το ΔΝΤ δεν προτίθεται να ζητήσει διαβεβαιώσεις από την Νέα Δημοκρατία σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ