Κατατίθενται την Παρασκευή στη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2016 και το Μεσοπρόθεσμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομική Στρατηγικής 2016-2019.

Η κατάρτιση του σχεδίου Προϋπολογισμού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομική Στρατηγικής θα ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη και αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία επί του μακροοικονομικού σεναρίου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με πρόβλεψη για ύφεση 1,5% του ΑΕΠ για το 2015, όταν το προσχέδιο προέβλεπε ύφεση 2,3%. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως το 1,5% ύφεσης είναι απαισιόδοξο και δεν αντανακλά υα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο 9μηνο, ωστόσο ήλθε σε συμβιβασμό με τους θεσμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Για το 2016 ο Προϋπολογισμός θα προβλέπει ύφεση 1,2%, κάτι που αποδίδεται περισσότερο στην επίπτωση των υφεσιακών πολιτικών του νέου Μνημονίου και λιγότερο στους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Ο νέος προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,50% του ΑΕΠ το 2016, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος χαμηλότερου του 0,25% του ΑΕΠ εφέτος.

Το βασικό σενάριο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,1% το 2017.

Διαβάστε επίσης