ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «επιτροπεία» συνδεδεμένη με την ελάφρυνση του χρέους

Έρχεται «επιτροπεία» συνδεδεμένη με την ελάφρυνση του χρέους
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει δημοσίως πως θα προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων το 2019 και σε μείωση του αφορολογήτου το 2020 μόνον υπό την προϋπόθεση πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος από το 2018, οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους αντιτείνουν πως τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μόνον εφόσον το πρόγραμμα υλοποιείται βάσει των συμφωνηθέντων. Μάλιστα, ήδη η γερμανική κυβέρνηση προέτρεξε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της να ξεκαθαρίσει πως «τα περιθώρια ελάφρυνσης του χρέους με την μορφή που τα ζητά το ΔΝΤ είναι πολύ περιορισμένα».

Μπορεί ο πρωθυπουργός να υποστήριξε χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως η συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές φέρνει τη χώρα «πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην περίοδο λήξης του προγράμματος και στην οριστική έξοδο από την επιτροπεία», αλλά αυτή η άποψη δεν είναι καθόλου συμβατή ούτε με το περιεχόμενο των αποφάσεων της Μάλτας, ούτε με το σχεδιασμό των Ευρωπαίων για την όποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι χώρες της ευρωζώνης και ειδικά η Γερμανία θεωρούν ως βάση συζήτησης για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους τις αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Μάιου 2016, όπου προβλέπεται πως η όποια ελάφρυνση θα γίνει μετά το 2018, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και κυρίως εάν εφαρμόζεται επιμελώς το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδος. Και το πρόγραμμα προσαρμογής μπορεί θεωρητικά να ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο η υποχρέωση της Ελλάδος για τήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να εκτείνεται έως το 2023.

Το γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος καθιστά απαραίτητη την εκ των προτέρων περιγραφή των παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του, δηλαδή το πώς θα γίνει η όλη διαδικασία. Ωστόσο, το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ευρωζώνη, δεδομένου ότι οι όποιες παρεμβάσεις για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους θα αναληφθούν σε βάθος 3 έως 5 ετών μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Και όπως συνέβη με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία πάγωσαν μετά την αιφνιδιαστική χορήγηση της 13ης σύνταξης εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα και ξεπάγωσαν όταν δόθηκαν γραπτές διαβεβαιώσεις πως δεν θα επαναληφτεί κάτι τέτοιο, έτσι και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να συνδεθούν με προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, κάτι που θα καταστεί ξεκάθαρο όταν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, το νωρίτερο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Να υπογραμμιστεί πως το ΔΝΤ αποδέχεται την σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, ωστόσο απαιτεί από τους Ευρωπαίους η δέσμευσή τους για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους να είναι αξιόπιστη.

Πάντως, πληροφορίες από Βερολίνο και Ουάσιγκτον αναφέρουν πως στη σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγγελας Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γουρία, τον πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, το γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέδο και το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Γκάι Ράιντερ δεν θα γίνει κάποια συζήτηση σχετική με το ελληνικό χρέος.

Αυτή η συζήτηση αναμένεται να γίνει δημοσίως, αλλά και κυρίως στο παρασκήνιο κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στο διάστημα 21-23 Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ