ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουρεύει» το στόχο για τις ιδιωτικοποιήσεις η Ιταλία

«Κουρεύει» το στόχο για τις ιδιωτικοποιήσεις η Ιταλία

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένεται να αναθεωρήσει αύριο προς τα κάτω τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας.

Η Ιταλία θα βάλει στόχο να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις που θα ανέρχονται σε ποσοστό από 0,3% έως 0,4% του ΑΕΠ για το 2017 και τα επόμενα χρόνια. Αυτό ανέφερε σε ΜΜΕ ο υφυπουργός Οικονομικών Ενρίκο Μοράντα. Μέχρι πρόσφατα η Ιταλία είχε βαλει στόχο να προχωρήσει φέτος σε ιδιωτικοποιήσεις που θα έφερναν κεφάλαια ίσα με το 0,5% του ΑΕΠ του 2017 και του 2018.

Η μείωση του στόχου των πωλήσεων κρατικής περιουσίας της Ιταλίας εκτιμάται ότι οφείλεται και στις επερχόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μέσα στο 2018, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται ότι θα προκαλέσουν τις αντιδράσεις συνδικάτων.

Πέρυσι η Ιταλία δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων που θα της επέτρεπαν να μειώσει το δημόσιο χρέος των 2,25 τρισ. ευρώ, ούτε της πώλησης μεριδίου των εθνικών σιδηροδρόμων. Επίσης δεν μπόρεσε να πουλήσει δεύτερο μερίδιο της εταιρείας παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών Poste Italiane, που λειτουργεί και ως ταχυδρομικό ταμιευτήριο και εταιρεία πωλήσεων ασφαλειών.

Ο Μοράντα ανέφερε ότι εκτός από την Poste Italiane και τους σιδηροδρόμους – τη Ferrovie dello Stato –, η κυβέρνηση ενδέχεται να εξετάσει την πώληση και άλλων μεριδίων που κατέχει το ιταλικό Δημόσιο σε επιχειρήσεις. Θα μπορούσε για παράδειγμα να πουληθεί μερίδιο της εταιρείας ενέργειας Enel και της Eni.

Τα στοιχεία με τους νέους στόχους και τα ποσά που αναμένεται να αντληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μετά την έγκριση του σχετικού σχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ