Ντομπρόβσκις: 1,3 δις στην Ελλάδα το 2015 από ευρωπαϊκούς πόρους
Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να εισρεύσουν ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 800 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ΕΣΠΑ, ως προχρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2014-2020.
Αυτό δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Από τις 16 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ η πρόταση της Επιτροπής για αλλαγή των κανόνων στην παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα, προκειμένου να εισρεύσουν γρηγορότερα τα χρήματα στη χώρα, ανέφερε ο Β. Ντομπρόβσκις. Με τις αλλαγές των κανόνων, η Ελλάδα εξοικονομεί 2 δισ. ευρώ, εντός του 2015 και 2016, εξήγησε ο Β. Ντομπρόβσκις η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της αναδρομικής αλλαγής των κανόνων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013.
Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, προκειμένου να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να μην επιβαρυνθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός, η ΕΕ θα αναλάβει πλήρως (100%) τη χρηματοδότηση των έργων αυτών (στις περισσότερες χώρες το ποσοστό της εθνικής χρηματοδότησης είναι 15%). Επιπλέον, αναμένεται να εκταμιευθεί πρόωρα το τελευταίο 5% των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία θα έπρεπε να δοθούν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση των έργων.
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020, αυξάνεται το ποσοστό της προχρηματοδότησης έργων στο 11%. Με τον τρόπο αυτό θα εισρεύσει νωρίτερα στην ελληνική οικονομία ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτά αναλύονται σε 500 εκατ. ευρώ εντός του 2015 και τα υπόλοιπα το 2016.
Συνολικά, εντός του 2015 θα εισρεύσουν στη χώρα 1,3 δισ. ευρώ και το 2016, περί τα 0,7 δισ. ευρώ.
SPONSORED
Εύβοια: Ενισχύεται η εκτίμηση ότι τα 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός- Σε παλιές κατοικίες οι ζημιές
09:49
Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 38χρονο που οδηγούσε μεθυσμένος φορτηγό
09:44
Κορυφαίος προορισμός της Ευρώπης η Αστυπάλαια - Αυθεντική και βιώσιμη ταξιδιωτική εμπειρία
09:44
Τροχαίο δυστύχημα στην Καλαμάτα: Νεκρός 29χρονος οδηγός μηχανής
09:37