ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακτινογραφία του φορολογικού στο 13o ετήσιο Athens Tax Forum

Η ακτινογραφία του φορολογικού στο 13o ετήσιο Athens Tax Forum
CNN Greece

Με ιδιαίτερη επιτυχία σε μια κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 13oυ Athens Tax Forum με τον επίκαιρο τίτλο:«Φορολογικό Περιβάλλον: Μοχλός Ανάπτυξης ή Ανταγωνιστικό Μειονέκτημα;» Το 13o Athens Tax Forum πραγματοποιήθηκε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειακών υποχρεώσεων και αν αναμονή του κλεισίματος της αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Υπέρβαση στα έσοδα το Α' τρίμηνο

Η είδηση που βγήκε από το forum δια στόματος του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, ήταν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε υπέρβαση στα έσοδα των εφοριών όλης της χώρας κατά 8,3% πάνω από το στόχο. Επίσης, ο κ. Πιτσιλής είπε ότι το Μάρτιο τα έσοδα των ΔΟΥ ανήλθαν σε 1,87 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 1,5 δισεκατομμυρίου (υπέρβαση 24%).
Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 τα έσοδα ανήλθαν σε 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το αν το φορολογικό σύστημα μπορεί να καταστεί βασικό εργαλείο για την έξοδο από την κρίση με την προσέλκυση επενδύσεων και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ήταν ο βασικός άξονας στις συζητήσεις των πάνελ. Δίνοντας τον τόνο, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος, είπε ότι “επειδή η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο από την ιδιωτική οικονομία και θα στηριχθεί στις άμεσες ξένες κατά κύριο λόγο αλλά και εγχώριες επενδύσεις, οφείλουμε σήμερα να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε παρά το δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση ενός καλύτερου επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ζητούμενο η διαφάνεια

Από τις τοποθετήσεις των επενδυτών, που επισκέπτονται συχνά τη χώρα, γίνεται φανερό ότι πέραν της εμπιστοσύνης στην πολιτεία εξαρτούν την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, τη διαφάνεια, τη βελτίωση της διακυβέρνησης της Δημόσιας Διοίκησης, την απελευθέρωση της αγοράς και κάποιες επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις που θα δώσουν το σήμα ότι η Ελλάδα εκτός από τη βούληση διαθέτει και το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να υποδεχτεί επενδύσεις.”

Στην πρώτη θεματική ενότητα που καλύφθηκε αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προστασία της εθνικής φορολογικής βάσης από τον επιθετικό φορολογικό ανταγωνισμό και η συνέργεια επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών σε εθνική και διεθνή βάση. Στη δεύτερη ενότητα έγινε συζήτηση για τα τελωνειακά συστήματα και στην τρίτη, η συζήτηση αναλώθηκε στην ανάγκη αξιοπιστίας και προβλεψιμότητας στη φορολογία.

Όλοι σχεδόν οι ομιλητές αναφέρθηκαν τόσο στην ανάγκη της μείωσης των φορολογικών συντελεστών όσο και στην ανάγκη ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού περιβάλλοντος που θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων.
Στις εργασίες του Athens Tax Forum 2017 είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν ως βασικοί ομιλητές: ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, και η Γενική Διευθύντρια Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. του Υπουργείου Οικονομικών Ειρήνη Γιαλούρη, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ