ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαιτούνται ασφαλιστικές εισφορές 10 εργαζομένων για να πληρωθεί μία σύνταξη

Απαιτούνται ασφαλιστικές εισφορές 10 εργαζομένων για να πληρωθεί μία σύνταξη

Η υποχώρηση του επιπέδου των μέσων μισθών αντανακλά απευθείας στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές των εν ενεργεία εργαζομένων χρηματοδοτούν πλέον με δυσκολία τις υφιστάμενες συντάξεις.

Το αποτέλεσμα είναι 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι με εισοδήματα 4.500 ευρώ τον χρόνο να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, ενώ οι περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις θα οδηγήσουν το 2019 ακόμη περισσότερους συνταξιούχους στη θέση αυτή.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββα Ρομπόλη το βιοτικό επίπεδο των παλαιών συνταξιούχων φθίνει συνεχώς, καθώς πλέον οι εισφορές δίνονται για να πληρωθούν συντάξεις προηγούμενων γενεών, αφού δεν υπάρχει αποθεματικό από τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί αυτό δόθηκε για να καλυφθούν οι ανάγκες συνταξιοδότησης νέων συνταξιούχων.

Όπως παρατηρεί ο κ. Ρομπόλης, η κατάσταση με το ασφαλιστικό σύστημα θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη τη δεκαετία 2020-2030, οπότε και θα συνταξιοδοτηθούν οι Έλληνες που γεννήθηκαν το 1960. «Αν παρατηρήσουμε την εξέλιξη γεννήσεων τη μεταπολεμική περίοδο, θα δούμε ότι το 1960 είχαμε μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων, άρα θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτήσεων, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πόρους για να χρηματοδοτηθούν συντάξεις νέων συνταξιούχων», ανέφερε στα Νέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεχής υποχώρηση των μισθών και η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στις συντάξεις.

«Όπως διαμορφώνονται πλέον οι μέσοι μισθοί, απαιτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές δέκα εργαζομένων για να πληρωθεί μία σύνταξη, ενώ πριν από την κρίση χρειάζονταν οι εισφορές μόνο τεσσάρων εργαζομένων. Η σύγκρουση των γενεών μεταξύ παλιών και νέων συνταξιούχων έχει ήδη ξεκινήσει», ανέφερε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ