ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικά ομόλογα και χρυσός «κερδίζουν» από την αβεβαιότητα

Γερμανικά ομόλογα και χρυσός «κερδίζουν» από την αβεβαιότητα

Τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας με αφορμή τη Συρία σπρώχνουν τους επενδυτές στο ασφαλές γερμανικό χρέος. Η αβεβαιότητα ευνοεί και το χρυσό οι τιμές του οποίου αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και διαμορφώθηκαν χθες στα 1.271 δολάρια η ουγκιά.

Η κυριαρχία των γερμανικών ομολόγων ως ασφαλής επενδυτικός περιορισμός είναι αδιαμφισβήτητη. Η ζήτηση για το δεκαετές ομόλογο αναφοράς της Γερμανίας είναι τόσο μεγάλη που η απόδοση του υποχώρησε χθες έως το 0,192%, όταν η απόδοση του αντιστοίχου ελληνικού ομολόγου ήταν στο 6,7%.

Αυτό παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα 100 ημερών με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τον «οδικό χάρτη» της συμφωνίας της Μάλτας.

Ζητούμενο για τους επενδυτές είναι η ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που θα εξαρτηθεί όμως από το χρόνο της λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το πώς αυτές θα αξιολογηθούν από την κεντρική τράπεζα, η οποία θα τρέξει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Να σημειωθεί πως μέσα στο ασταθές πολιτικό περιβάλλον οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας βρίσκονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από των γερμανικών, καθώς πλησιάζουν το 1%. Το δε spread, η διαφορά απόδοσης, ανάμεσα στα επιτόκια των γερμανικών και των γαλλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας βρίσκεται στις 75 μονάδες βάσης, που είναι το υψηλότερο των τελευταίων έξι εβδομάδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ