ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Σαουδική Αραβία θέλει να μείνει σε χαμηλά επίπεδα η παραγωγή πετρελαίου

H Σαουδική Αραβία θέλει να μείνει σε χαμηλά επίπεδα η παραγωγή πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να πιέσει τον ΟΠΕΚ ώστε να ισχύσουν για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να κινηθούν οι τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Τα μέλη του Οργανισμού αναμένεται να συναντηθούν στη Βιέννη στις 25 Μαΐου προκειμένου να συζητήσουν αν θα επεκτείνουν το πρόγραμμα μείωσης της παραγωγής για άλλους έξι μήνες. Το πρόγραμμα αυτό λήγει κανονικά στις αρχές του καλοκαιριού και περιλαμβάνει συνολικές μειώσεις στην παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ώστε αυτή να διαμορφώνεται περίπου στα 30 εκατ. βαρέλια.

Για να υπάρξει μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα άλλα ισχυρότερα μέλη του ΟΠΕΚ όπως το Ιράν και το Ιράκ. Θα πρέπει να συμφωνήσει επίσης η Ρωσία η οποία δεν είναι μέλος του Οργανισμού, αλλά είχε και αυτή συμφωνήσει να συμμετάσχει στη μείωση της παραγωγής. Η στάση που θα κρατήσει η Σαουδική Αραβία είναι πολύ σημαντική γιατί αυτή είναι που έχει προχωρήσει στις μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή της προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει στις αγορές για το πώς θα κινηθούν οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες στον κόσμο έχει προκαλέσει αρκετές διακυμάνσεις στις τιμές.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate είναι στα 53,53 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές του πετρελαίου Brent στα 56,39 δολάρια το βαρέλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ