ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 70 δισ. ευρώ η εταιρική φοροδιαφυγή στην ΕΕ

Στα 70 δισ. ευρώ η εταιρική φοροδιαφυγή στην ΕΕ

Στα 70 δισ. ευρώ ανέρχεται σε ετήσια βάση η εταιρική φοροδιαφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Μοσκοβισί απεκάλυψε πως σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η απώλεια εσόδων που προκύπτει ως αποτέλεσμα μεταφοράς κερδών μέσα στην ΕΕ, ανέρχεται σε περίπου 50-70 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό βασίζεται σε επιμέρους υπολογισμούς για κάθε χώρα και σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί «αντιστοιχεί στο 17-23% των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών του 2013.

Επιπλέον, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει τις δυσκολίες που έχει ο υπολογισμός της έκτασης της φοροδιαφυγής, καθώς και ότι για αυτό «οποιαδήποτε εκτίμηση θα πρέπει να εξετάζεται με προσοχή, ιδίως όταν πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν κάθε χώρα ξεχωριστά».

Πιο συγκεκριμένα, η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας», από το 1998 έχει εξετάσει περισσότερα από 400 μέτρα φορολογίας, ωστόσο οι συσκέψεις της Ομάδας είναι εμπιστευτικές και για αυτό η Κομισιόν αποφεύγει «να διατυπώσει κρίσεις για τις θέσεις που έχουν ληφθεί από τα επιμέρους κράτη μέλη της Ομάδας».

Τέλος ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει εξ ονόματος της Κομισιόν τα βήματα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη, κατόπιν πρωτοβουλιών που προτάθηκαν από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Οδηγία κατά της φοροαποφυγής και τις τέσσερις αναθεωρήσεις της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία.