ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε καμπή η κρουαζιέρα στην ανατολική Μεσόγειο

Σε καμπή η κρουαζιέρα στην ανατολική Μεσόγειο

Αισθητά λιγότερα κρουαζιερόπλοια ταξιδεύουν εφέτος σε ελληνικούς προορισμούς με τις εκτιμήσεις στις οποίες προέβαιναν τα στελέχη της κρουαζιέρας τους τελευταίες μήνες να επιβεβαιώνονται απόλυτα.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και τα οποία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στη χώρα μας θα γίνουν εφέτος 23% λιγότερες προσεγγίσεις (calls) κρουαζιερόπλοιων σε σχέση με το 2016. Σε αριθμό επιβατών η πτώση θα είναι μικρότερη, περίπου 14%, καθώς οι πληρότητες θα είναι υψηλές.

Η πτώση της κρουαζιέρας στο Αιγαίο οφείλεται στις αναταραχές σε Τουρκία και Αίγυπτο, αλλά και στο ότι δημοφιλείς προορισμοί σε Ισπανία, Γαλλία, τις απέναντι ακτές της Μεσογείου αλλά και νησιωτικά συγκροτήματα που ανήκουν στην ΕΕ πέραν των στενών του Γιβραλτάρ δημιουργούν κυκλικούς πλόες «διεξόδου» έναντι της ανατολικής Μεσογείου.

Να σημειωθεί πως το γεγονός ότι η κρουαζιέρα στο Αιγαίο διέρχεται καμπή δεν σημαίνει πως το ίδιο ισχύει διεθνώς. Δεν είναι τυχαίο πως ο στόχος δεκαετίας που έχει τεθεί από την παγκόσμια κρουαζιέρα, ο στόλος της οποίας αυτή τη στιγμή με τα νεότευκτα αριθμεί 365 πλοία αλλά σταδιακά θα φτάσει τα 435 πλοία, είναι τα 38 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Με βάση τα στοιχεία και υπολογισμούς ο στόχος δεν είναι ανέφικτος δεδομένης της αύξησης που καταγράφει αναφορικά με το ενδιαφέρον των επιβατών για κρουαζιέρες στην παγκόσμια αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ