ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργεί η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ

Αργεί η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Αν και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προωθεί την περιβόητη φορολογική μεταρρύθμισή της σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει κάτι από όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά για να βελτιώσει την τραυματισμένη εικόνα της, ωστόσο η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα προτού καν ξεκινήσει.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η διοίκηση Τραμπ δήλωσε ότι «ένα νέο φορολογικό σχέδιο είναι μόλις λίγες εβδομάδες μακριά», αλλά την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανού προέδρου ανέφερε ότι «η διαδικασία για τον προσδιορισμό των περιγραμμάτων ενός τέτοιου σχεδίου βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο».

Σύμφωνα με τους «New York Times», εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουσίν, κανένα από τα 27 μέλη που στελεχώνουν την αρμόδια επιτροπή φορολογικής μεταρρύθμισης δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από τη διοίκηση Τραμπ.

Πέρα όμως από την αδυναμία στελέχωσης της αρμόδιας επιτροπής, ο Τραμπ έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα. Επιπλέον, εκκρεμεί ακόμη ο διορισμός του βοηθού γραμματέα φορολογικής πολιτικής, μια κρίσιμη θέση για την επανεγγραφή του φορολογικού κώδικα.

Οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του, απείλησαν ότι θα καθυστερήσουν την ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας φορολογικής μεταρρύθμισης ώσπου να το κάνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ