ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρος: «Σκουπίδια» οι προειδοποιήσεις Λαγκάρντ για τον προστατευτισμό των ΗΠΑ

Ρος: «Σκουπίδια» οι προειδοποιήσεις Λαγκάρντ για τον προστατευτισμό των ΗΠΑ

«Σκουπίδια» χαρακτήρισε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος τις προειδοποιήσεις που έχει απευθύνει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για την πολιτική προστατευτισμού της νέας αμερικανικής κυβέρνησης που αποσκοπεί στο να περιορίσει τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της χώρας με την Κίνα,την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Μιλώντας στους Financial Times πριν από την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα ο Γουίλμπουρ Ρος εμφανίστηκε επικριτικός για την καλυμμένη κριτική που ασκεί η Λαγκάρντ και άλλοι υπερασπιστές ελεύθερου εμπορίου στην αύξηση του προστατευτισμού από την νέα αμερικανική διοίκηση.

«Είμαστε το λιγότερο προστατευτικοί από τις σημαντικότερες περιοχές. Είμαστε πολύ λιγότερο προστατευτικοί από ό, τι στην Ευρώπη. Είμαστε πολύ λιγότερο προστατευτικοί από την Ιαπωνία. Είμαστε πολύ λιγότερο προστατευτικοί από την Κίνα», δήλωσε ο Ρος και προσέθεσε: «Έχουμε εμπορικά ελλείμματα και με τα τρία από αυτά τα μέρη. Μπορεί να μιλούν για ελεύθερο εμπόριο, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η πρακτική είναι ο προστατευτισμός. Και κάθε φορά που κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, λένε ότι ειπναι προστατευτισμός. Είναι σκουπίδια».

Στη βάση αυτή κατηγόρησε την επικεφαλής του ΔΝΤ και άλλους υπερασπιστές του σημερινού πολυμερού συστήματος για «συνθηματολογία» που προσπαθεί να διατηρήσει ένα σύστημα που συνέβαλε στη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ από το 1970 και μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ