ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολόγηση παιγνίων ΟΠΑΠ και ΕΦΚ στο κρασί τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Φορολόγηση παιγνίων ΟΠΑΠ και ΕΦΚ στο κρασί τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 30 λεπτών σε κάθε μπουκάλι κρασί σχεδιάζει η κυβέρνηση ως ισοδύναμου για τη μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Ο υπουργός ανέφερε πως σήμερα το κρασί δεν φορολογείται και πως στη βάση αυτή η επιβολή 30 λεπτών ανά μπουκάλι κρασί δεν είναι μεγάλο κόστος. Κατά τον ίδιο η παρέμβαση αυτή θα μπορούσε να αποδώσει 100 εκατ. ευρώ, κάτι που ωστόσο ακόμη μετριέται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ως βασικό ισοδύναμο για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση την επιβολή τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, μέτρο που είπε ότι θα μπορούσε να αποδώσει ακόμη και περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ. Ξεκαθάρισε πάντως πως το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνει τις σχετικές διατάξεις.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το EuroWorking Group σφράγισε σήμερα τη συμφωνία, η οποία καλύπτει τα 49 προαπαιτούμενα, αλλά και ορισμένα θέματα που αφορούν στις τράπεζες και ήλθαν πιο μπροστά λόγω της επιτάχυνσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και την πρόβλεψη ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα έχει πλέον διετή και όχι πενταετή θητεία.

Ο υπουργός ανάφερε πως πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης, ώστε την Παρασκευή το EuroWorking Group να επιβεβαιώσει την εφαρμογή των συμπεφωνημένων.Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως το θέμα των κόκκινων δανείων θα διευθετηθεί με άλλο νομοσχέδιο μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ ο κ. Σταθάκης είπε για το ίδιο θέμα πως σε αυτό θα ξεκαθαρίζεται το τι θα ισχύει για 4 κατηγορίες δανείων (επιχειρηματικά, μικρομεσαίων, καταναλωτικά και στεγαστικά).

Ο ίδιος είπε πως οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή και ότι στις ενδιάμεσες ημέρες θα εξετασθούν τόσο το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, όσο και τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ