ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμφιβάλει για τη βιωσιμότητα των ελληνικών πλεονασμάτων το ΔΝΤ

Αμφιβάλει για τη βιωσιμότητα των ελληνικών πλεονασμάτων το ΔΝΤ

Στην επιβεβαίωση πως έχει υιοθετήσει τα στοιχεία των ελληνικών αρχών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήδη από το Φεβρουάριο προχώρησε χθες το ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας έτσι επισήμως τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν θεωρεί βιώσιμα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει μεσοπρόθεσμα το ελληνικό πρόγραμμα και σήμερα, εξ αφορμής της δημοσιοποίησης της έκθεσης Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor), αναμένεται να διατρανώσει τη θέση του αυτή.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα το ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν είναι οριστικά, καθώς το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως αναμένει τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat για το πλεόνασμα του 2016 (στις 21 και 24 Απριλίου) προκειμένου να διαμορφώσει τις τελικές του προβλέψεις.

Τα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν πως η αποδυναμωμένη ελληνική οικονομία δεν μπορεί να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ακόμη και εάν ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης σε φορολογία και ασφαλιστικό.

Δεν είναι τυχαίο πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην Ένωση Ευρωπαϊκών Εφημερίδων ανέφερε πως το Ταμείο θεωρεί μακροπρόθεσμα ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι λογικό δεδομένων των όσων έχει περάσει η ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις.

«Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να κτίσουμε ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο», είπε σχετικά.

Η εκπεφρασμένη θέση του ΔΝΤ απλά σημαίνει πως είτε οι Ευρωπαίοι θα παράσχουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους επιτρέποντας να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μεσοπρόθεσμα, είτε η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει ή θα συμφωνήσει μελλοντικά με την ευρωζώνη.

Ειδικά στην περίπτωση που η ελάφρυνση του χρέους συνδεθεί με την επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών στόχων η Ελλάδα θα βρεθεί εγκλωβισμένη στον ίδιο φαύλο κύκλο λιτότητας.

Το θέμα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων θα απασχολήσει τις συναντήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος αναχωρούν σήμερα το πρωί για την αμερικανική πρωτεύουσα όπου θα παραμείνουν έως το βράδυ του Σαββάτου.

Η επιστροφή τους θα γίνει εσπευσμένα διότι την Τρίτη 25 Απριλίου θα υποδεχθούν τους επικεφαλής των θεσμών για τη συνέχιση της αξιολόγησης με στόχο την τεχνική συμφωνία (staff level agreement).

Εφόσον υπάρξει η σχετική τεχνική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές τότε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να δώσουν στο ΔΝΤ όσα ζητάει για να μετάσχει στο πρόγραμμα και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα αυτές οι υποχωρήσεις θα αφορούν και στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ