ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρωταθλήτρια κόσμου» η Ελλάδα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

«Πρωταθλήτρια κόσμου» η Ελλάδα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Reuters

Στα 316 δισ. ευρώ υπολογίζει το ενεργητικό των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, στην Ουάσιγκτον, όταν συνολικά το ενεργητικό των 172 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών (συμπεριλαμβανομένων των ελβετικών) ανέρχεται σε 32,6 τρισ. ευρώ!

Με βάση τα ίδια στοιχεία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιστοιχεί από πλευράς ενεργητικού στο 1% του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, όταν το τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας είναι στο 0,9% και στο 0,8% αντίστοιχα. Το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας είναι το μεγαλύτερο καθώς συγκεντρώνει το 22,3% του ενεργητικού, της Βρετανίας ακολουθεί με ποσοστό 19,2%, τρίτη είναι η Γερμανία με ενεργητικό 12,7% επί του συνόλου, τέταρτη η Ισπανία με ενεργητικό 10,8% επί του συνόλου και πέμπτη η Ιταλία με ενεργητικό 2,4 τρισ. ευρώ ή 7,6% επί του συνόλου.

Από τη συγκεκριμένη έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα προκύπτουν ενδιαφέροντα συγκριτικά στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σχέση με άλλα διεθνώς. Για παράδειγμα όταν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή τα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης χωρίς τη ρευστοποίηση εξασφάλισης, ανεξαρτήτως ημερών καθυστέρησης αγγίζουν τα 104,8 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή στην Ιταλία είναι στα 330 δισ. ευρώ!

Ωστόσο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα στο 36,4% του συνόλου, όταν στην Ιταλία είναι στο 12,2% του συνόλου, στην Ιρλανδία είναι στο 14,6% του συνόλου και στην Πορτογαλία στο 12,6%. Στη Γερμανία είναι στο 2% του συνόλου, ενώ στη Βρετανία μόλις στο 1%.

Αλλά και πολλές μη ευρωπαϊκές χώρες έχουν χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από αυτόν της Ελλάδας.

Στην Ινδία τα «κόκκινα» δάνεια είναι στο 11,3% του συνόλου, στη Ρωσία στο 15,6%, στη Βραζιλία στο 9,5%, και στην Κίνα στο 4,8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ