ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ζητάμε λογικά πλεονάσματα για την Ελλάδα - Τι όρους έθεσε το ΔΝΤ

Λαγκάρντ: Ζητάμε λογικά πλεονάσματα για την Ελλάδα - Τι όρους έθεσε το ΔΝΤ

«Για να καταρτίσουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συζητήσουμε και να κατανοήσουμε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα εφαρμοσθούν στην ελληνική οικονομία και τα οποία κατά την άποψη μας θα πρέπει να είναι λογικά. Από αυτά θα εξαρτηθεί η ελάφρυνση χρέους που θα απαιτηθεί μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα». Την απάντηση αυτή έδωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ερωτηθείσα για το ελληνικό πρόγραμμα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνώρισε πως έχει υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και πως οι σχετικές λεπτομέρειες σε ασφαλιστικό και φορολογικό θα αποκρυσταλλωθούν με την επιστροφή των κλιμακίων του ΔΝT στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

«Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι για να μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα πρέπει να καλύπτονται δυο πυλώνες: οι μεταρρυθμίσεις και το χρέος. Βλέπουμε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε.

Κατά την ίδια οι παρεμβάσεις στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι αξιόπιστές. «Με την επιστροφή των θεσμών θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες στο φορολογικό και το ασφαλιστικό», τόνισε στο πλαίσιο αυτό.

Κατά την συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε αναφορές στη σημασία της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης και τους ελεύθερου εμπορίου, απάντησε για τους κινδύνους του προστατευτισμού και έστειλε πολλαπλά μηνύματα για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα.

Αίσθηση προκάλεσε η «απροθυμία» της επικεφαλής του ΔΝΤ να απαντήσει σχετικά με το ένα η Κίνα είναι μια ανοικτή οικονομία των αγορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ