ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται δραματικά τα χρέη του Δημοσίου-Δημιουργεί νέα φέσια για όσα αποληρώνει

Αυξάνονται δραματικά τα χρέη του Δημοσίου-Δημιουργεί νέα φέσια για όσα αποληρώνει
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ Φωτογραφία αρχείου

Τέλος δεν έχουν τα χρέη του Δημοσίου, τα οποία, μάλιστα, αντί να μειώνονται, αυξάνονται δραματικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αν και στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η κυβέρνηση έχει πληρώσει 432 εκατομμύρια ευρώ, οι νέες οφειλές που δημιούργησε μόνο στο πρώτο δίμηνο του έτους –σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ- ανέρχονται στα 494 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για κάθε 1 ευρώ χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα που εξοφλεί, δημιουργεί νέες οφειλές ύψους 1,14 ευρώ.

Ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2016 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονταν στα 4,554 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο το 2017 εκτινάχθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο στα 5,048 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Μάλιστα, το εν λόγω ποσό αφορά μόνο τις βεβαιωμένες οφειλές, δηλαδή αυτές που έχουν επεξεργαστεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Για παράδειγμα, οι αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ που δεν έχουν επεξεργαστεί από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, o μέσος χρόνος αναμονής για τους αιτούντες επιστροφή ΦΠΑ ξεπερνά τις 350 ημέρες, διάστημα, ωστόσο που μπορεί να υπερβεί κατά πολύ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για διάστημα 4,5 χρόνων.

Μαζί με τις απλήρωτες αιτήσεις ΦΠΑ που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, υπάρχουν οφειλές επιπλέον περίπου 1 δισ. ευρώ που εντάσσονται στα κρυφά χρέη, καθώς δεν έχουν κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από τους φορείς που έχουν πραγματοποιήσει τις δαπάνες.

Με βάση τις δεσμεύσεις του συμπληρωματικού μνημονίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 να αποπληρωθούν στο σύνολό τους, κάτι που, ωστόσο, φαντάζει αδύνατο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση για άγνωστους λόγους, κατά ορισμένους, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έχει αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα των πληρωμών. Παρά το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να τα κρατήσει στον «κουμπαρά» της, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ