ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο του ΚΥΣΟΙΠ η ανακεφαλαιοποίηση

Στο επίκεντρο του ΚΥΣΟΙΠ η ανακεφαλαιοποίηση

Η ανάγκη να επιταχυνθεί η κατάρτιση του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επισημάνθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που διεξήχθη στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Το ΚΥΣΟΙΠ συνεδρίασε με θέματα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Σε αυτό μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης. Στη συνεδρίαση μετείχαν ακόμη ο αμερικανοκορεάτης Γκλεν Κιμ, πρώην σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη και ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η προπαρασκευή του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα ολοκληρωθεί εντός των επομένων ημερών για να τεθεί σε διαβούλευση με τους θεσμούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 2012, όταν η τότε κυβέρνηση Παπαδήμου κλήθηκε να υιοθετήσει για τις τράπεζες διατάξεις που είχαν καταρτίσει οι πιστωτές και οι οποίες εν συνεχεία αποδείχθηκαν μη αποτελεσματικές (π.χ.warrants).

Στέλεχος που μετείχε στην συνάντηση ρωτήθηκε τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για τις αλλαγές που εξετάζονται στο πλαίσιο των κόκκινων δανείων. Εκτίμησε δε πως επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση –ύψους 60 δισ. ευρώ περίπου- θα βρεθούν στο επίκεντρο των ξένων funds το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ