ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων

Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πέρυσι η εφορία εισέπραξε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη φορολόγηση τεκμαρτών εισοδημάτων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ, τα οποία βεβαίωσε μέσω των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης φορολογουμένων που είχαν την 'ατυχία' να διαθέτουν σπίτι, αυτοκίνητο ή να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

Το 2017 ο λογαριασμός της τεκμαρτής φορολόγησης για εκατομμύρια φορολογούμενους αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος και ως εκ τούτου απαιτείται μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Τα τελευταία επτά χρόνια που εφαρμόζονται τα τεκμήρια διαβίωσης δεν έχει υπάρξει καμία μείωση, την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα των πολιτών, σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία, έχουν πέσει πάνω από 30%. Αν αυτό συνδυαστεί με τη μείωση του αφορολογήτου, που ισχύει από το 2016, τότε το μείγμα είναι εκρηκτικό και φορολογούμενοι οι οποίοι ως σήμερα φορολογούνται για τα πραγματικά εισοδήματά τους, πλέον θα φορολογηθούν για πλασματικά που οφείλονται στο γεγονός ότι είναι παντρεμένοι ή ανύπαντροι, διαθέτουν μία κύρια κατοικία, ένα ΙΧ ή ένα πατρικό στο χωριό.

Η παγίδα για τους εν λόγω φορολογουμένους είναι διπλή καθώς κινδυνεύουν να πληρώσουν πέναλτι φόρου 22% και για λιγότερες αποδείξεις όταν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μισθωτοί και συνταξιούχοι κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεών τους θα διαπιστώσουν ότι πρέπει να πληρώσουν έξτρα φόρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα στο 2016 άλλαξε τόσο η φορολογική κλίμακα όσο και το αφορολόγητο αλλά η μηνιαία παρακράτηση άλλαξε το 2ο εξάμηνο του έτους. Κατά συνέπεια, όταν θα γίνει εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για το σύνολο του έτους θα προκύψει επιπλέον διαφορά φόρου.

Παραπάνω φόρο έως 36% θα πληρώσουν εφέτος σε σύγκριση με πέρυσι και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων εισπράττουν ενοίκια.

Αυτό διότι αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα από ακίνητα ως εξής: Φόρος 15% (από 11%) για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, φόρος 35% (από 33%) για εισοδήματα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ και φόρος 45% (από 33%) για εισοδήματα άνω των 35.001 ευρώ.

Αντίθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσουν εφέτος χαμηλότερους φόρους από 200 ευρώ έως 764 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα θα τους αυξηθεί στο 100% η προκαταβολή από 75%. Όμως, ετήσια εισοδήματα άνω των 32.000 ευρώ θα έχουν αύξηση φόρων έως 8.500 ευρώ.

Οι αγρότες θα έχουν μείωση φορολογίας για εισοδήματα έως 21.500 ευρώ, ενώ αυξάνεται και η προκαταβολή φόρου στο 100% από 75% σήμερα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ