ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως τις 15 Μαΐου στη Βουλή η διάταξη για την προστασία των τραπεζικών στελεχών

Έως τις 15 Μαΐου στη Βουλή η διάταξη για την προστασία των τραπεζικών στελεχών

Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην οικονομία η μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τόσο για τις τράπεζες όσο και για την αγορά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, υπουργούς και στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών τόνισαν την ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς έτσι θα δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας που θα βοηθήσει στην επαναφορά καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετρούν απώλειες από την αρχή του έτους. Η εκροή των καταθέσεων συνεχίστηκε και το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου αν και με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το πρώτο δίμηνο του έτους.

Οι τραπεζίτες ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και της διάταξης για την προστασία των στελεχών των τραπεζών και του Δημοσίου και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεσμεύθηκαν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, ενώ η διάταξη για την προστασία των στελεχών έως τις 15 Μαΐου.

Στην παρέμβασή του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε οι τράπεζες να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας και στήριγμα της εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και επισήμανε ότι για να το πετύχουν αυτό απαιτείται να ανακτήσουν το ταχύτερο δυνατό τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μείωση των κόκκινων δανείων με αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική ευθύνη, καθώς πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σύνθετη διαδικασία και πως ο στόχος είναι να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι «παγιδευμένες» στην υπερχρέωση και να δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για στρατηγικούς κακοπληρωτές και μη συνεργάσιμους δανειολήπτες.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το θέμα της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε από τις τράπεζες να εξετάσουν τη μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τραπεζών έθεσαν το θέμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τον ορισμό των επαγγελματικών λογαριασμών .

Επίσης χθες κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία από 18 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που προβλέπει τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού φυσικών και νομικών προσώπων, την άρση εμποδίων εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού και την ένταξη σε αυτόν περισσότερων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ