ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή πλεύσης από την ΕΚΤ αναμένει η αγορά

Αλλαγή πλεύσης από την ΕΚΤ αναμένει η αγορά
EPA / DOMENIC AQUILINA

Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αλλάξει τη στάση της στη σημερινή συνάντηση των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, αλλά μπορεί να δώσει ένα πρώτο σήμα για αλλαγή πλεύσης από τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει πιο γρήγορα από όσο αρχικά αναμενόταν τη χορήγηση ρευστότητας στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα τώρα που τα μηνύματα που έρχονται από τη γαλλική πολιτική σκηνή και την ισχυροποίηση του Εμανουέλ Μακρόν είναι πιο θετικά.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν εξάλλου σε έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg ανέφεραν ότι τον Ιούνιο η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί στις επίσημες ανακοινώσεις για να αλλάξει τις προσδοκίες των αγορών. Στις προηγούμενες προβλέψεις τους οι οικονομολόγοι δεν περίμεναν να γίνει κάτι τέτοιο πριν από το τέλος του έτους.

Το τελευταίο διάστημα πολλοί και ιδιαίτερα τα «γεράκια» από τη Γερμανία έχουν ζητήσει από την ΕΚΤ να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική, βάζοντας φρένο στην ποσοτική χαλάρωση και αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ. Η Κεντρική Τράπεζα μπορεί τώρα να κάνει μια πρώτη κίνηση προειδοποίησης των αγορών μέσα στον Ιούνιο.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει αλλάζοντας τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο Μάριο Ντράγκι μετά τις επίσημες συνεδριάσεις που πραγματοποιεί η Τράπεζα, ώστε να αναφέρεται ότι βελτιώνονται οι προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ