ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν στις τράπεζες - Μειώθηκε ο ELA

Οι καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν στις τράπεζες - Μειώθηκε ο ELA
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στα 46,5 δισ. ευρώ μειώθηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, του γνωστού ELA.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, στο ποσό των 46,5 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017, μετά σχετικό αίτημα που υπέβαλε η ιδία.

Ουσιαστικά ο ELA μειώθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ γεγονός που σχετίζεται με τις εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος δίνουν πρόσβαση σε ρευστότητα 46,5 δισ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα, αυτό δεν σημαίνει πως αυτά εξαντλούν το όριο αυτό.

Ο ELA έχει υψηλότερο επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τις τακτικές πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ και ως εκ τούτου η πρόσβαση σε αυτόν επιβαρύνει πρόσθετα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι λογιστικές καταστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκαν προσφάτως κατέδειξαν πως τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν στις 31 Μαρτίου 2017 αντλήσει 42,3 δισ. ευρώ από τον ELA, από το σύνολο των 46,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, τους απέμενε ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 4,3 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών «στράβωνε», κάτι που ενδεχομένως να οδηγούσε σε μεγαλύτερες πιέσεις τις τραπεζικές καταθέσεις.

Να σημειωθεί πως το αντίστοιχο «μαξιλάρι ασφαλείας» στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν μόλις 3,2 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει πως η ΕΚΤ είχε προνοήσει, ώστε να αντιμετωπίσει πιθανές προκλήσεις στη ρευστότητα των τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ