Οι τιμές ακινήτων στο Μονακό ξεπέρασαν τις 40.000 ευρώ/τ.μ.
Πηγή: Anthony Peregrine

Οι κατοικίες πολυτελείας στο Μονακό είναι πλέον οι πιο ακριβές σε όλο τον κόσμο, αφού ξεπέρασαν σε αξία ακόμη και αυτά στο Χονγκ Κονγκ τα οποία κατείχαν μέχρι πρόσφατα τα σκήπτρα.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Savills, οι μέσες τιμές των ακριβών ακινήτων πολυτελείας στο Μονακό ξεπέρασαν τις 40.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και διαμορφώθηκαν στις 41.400 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μέση τιμή πώλησης μιας κατοικίας στο Μονακό έχει πλέον εκτοξευτεί στα 4,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Πρόκειται για ράλι το οποίο την τελευταία δεκαετία ξεπέρασε το 180%.

Οι κατοικίες πολυτελείας στο Χονγκ Κονγκ πωλούνται πλέον κοντά στις 39.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μάλιστα τα υψηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται έχουν προκαλέσει την ανησυχία ακόμη και διεθνών επενδυτικών οίκων που προειδοποιούν ότι οι τιμές μπορεί να έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της JP Morgan, οι τιμές στις οποίες έχουν σκαρφαλώσει οι κατοικίες στο Χονγκ Κονγκ δεν θα μπορέσουν να διατηρηθούν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για αυξήσεις που από το 2009 και μετά ξεπερνούν κατά πολύ αυτήν του ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε επίσης