ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχουν να κλείσουν τις εκκρεμμότητες στις τράπεζες

Τρέχουν να κλείσουν τις εκκρεμμότητες στις τράπεζες
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η ασυλία των τραπεζιτών, οι διοικητικές αστοχίες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι αναδιάρθρωσεις δανείων κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης εξετάσθηκαν σήμερα στο νέο γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ θεσμών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσαν γραπτά την πρότασή τους για το πως θα παρέχεται νομική κάλυψη στα στελέχη των τραπεζών και της δημόσιας διοίκησης που εμπλέκονται στην αναδιάρθρωση οφειλών επιχειρήσεων.

Η ασυλία θα παρέχεται μόνο όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα τραπεζικά στελέχη υιοθετούν κατά γράμμα τους υφιστάμενες κανόνες για τη ρύθμιση οφειλών, ενώ αντίθετώς δεν θα παρέχεται καμία κάλυψη στις υποθέσεις που οι αναδιαρθρώσεις οφειλών γίνονται με μη τραπεζικά κριτήρια ή με παραδοχές που δεν τεκμηριώνονται από το νόμο.

Είναι ενδεικτικό ότι στις περιπτώσεις που πλέον υπάρχουν ενδείξεις ή καταγγελίες για παρατυπίες σε αναδιαρθρώσεις δανείων τότε την υπόθεση θα αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα ζητά την γνωμοδότηση εντός διμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος. Εν συνεχεία εφόσον διαπιστώνεται παρατυπία η υπόθεση θα οδεύει στον εισαγγελέα για να ασκηθεί η σχετική ποινική δίωξη.

Να σημειωθεί πως στις έως σήμερα διαβουλεύσεις η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην εμπλοκή της σε οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα, ωστόσο υπαναχώρησε από τη θέση της αυτή μετά την πρόβλεψη ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιεί τις υποθέσεις που κρίνονται ως ύποπτες στις εισαγγελικές αρχές.

Ένα από τα ζητήματα που εξετάζεται είναι και το τι μέλλει γενέσθαι με τα δάνεια κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία πλέον δεν θα αναδιαρθρώνονται και δεν θα διαγράφονται. Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθως εκκρεμούν πολλές υποθέσεις τόσο στα σχετικά συμβούλια των τραπεζών όσο και στις δικαστικές αίθουσες. Αν και η θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι υπέρ της καθολικής απαγόρευσης της αναδιάρθρωσης και διαγραφής των εν λόγω δανείων, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλώσει τη σχετική του θέση κάτι για το οποίο θα αναμένει και την αντίδραση των θεσμών.

Δεδομένου ότι τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποτελούν ένα σεβαστό μέρος του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών οι θεσμοί ενδεχομένως να μην επιτρέψουν την απαγόρευση αναδιάρθρωσης των σχετικών χορηγήσεων.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί ένα από τα θέματα τα οποία τελούν υπό εξέταση δεδομένου ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το selection panel , δηλαδή η επιτροπή επιλογής στελεχών του ΤΧΣ, η οποία έχει υποπέσει σε πολλές αστοχίες τον τελευταίο χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ