ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγματεύσεις με καταληκτικό ορίζοντα την Πρωτομαγιά

Διαπραγματεύσεις με καταληκτικό ορίζοντα την Πρωτομαγιά
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με καταληκτικό ορίζοντα τη Δευτέρα κινούνται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), δεδομένου ότι υπάρχουν θέματα που χρήζουν αποσαφήνισης.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα εκκίνησε νέος γύρος συζητήσεων και αφού πρώτα είχε προηγηθεί προεργασία σε τεχνικό επίπεδο.

Κυβερνητική πηγή προέβη στην εκτίμηση ότι «το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και αύριο».

Σύμφωνα με όσα έχουν καταστεί γνωστά στις εκκρεμότητες παραμένουν οι περικοπές των συντάξεων του 2019, οι παρεμβάσεις στο εργασιακό, ο υπολογισμός των πλεονασμάτων του 2018, η ασυλία των τραπεζιτών, αλλά και θέματα του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων σχετικά με τις ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν σε αυτό.

Έως το βράδυ θα έχει καταδειχθεί το εάν αύριο θα αποκρυσταλλωθεί το τελικό κείμενο συμφωνίας ή όχι.

Σε σχέση με τα πρωινά ραντεβού κυβέρνησης - θεσμών διερευνήθηκε μεταξύ άλλων συμβιβαστική λύση αναφορικά με την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των περιορισμών στην λειτουργία των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές το χρόνο, είτε υπάρχουν περιορισμοί στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα, είτε υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν στο μέγεθος του καταστήματος τους. Επίσης επιδιώκουν την μείωση του ρόλου των αντιπεριφερειαρχών στον καθορισμό του πότε ανοίγουν τα καταστήματα.

Στο ζήτημα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, το οποίο υπάρχει σε παλαιότερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, επιτεύχθηκε συμβιβασμός. «Για τις αγορές προϊόντων μείνανε ένα με δύο πράγματα», τόνισε κυβερνητικό στέλεχος λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων το μεσημέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ