ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη η συνάντηση κυβέρνησης-θεσμών

Σε εξέλιξη η συνάντηση κυβέρνησης-θεσμών
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, καθώς οι πιστωτές επέστρεψαν καθαρογραμμένα τα κείμενα της συμφωνίας, το MOU (η ευρωπαϊκή πλευρά) και το MEFP (το ΔΝΤ).

Στόχος της συνάντησης είναι να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε 8- 9 μεγάλης ή μικρότερής σημασίας ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αγορές των προϊόντων, το Δημόσιο κ.ά.

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 13:00, ωστόσο μετατέθηκαν για αργότερα, καθώς δεν είχαν ακόμα καθαρογραφτεί τα κείμενα της συμφωνίας.

Η διαπραγμάτευση της Κυριακής ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, με κορυφαίο αξιωματούχο να αναφέρει αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών πως «υπάρχουν 4 αρκετά σημαντικά ζητήματα και 4 μικρότερης σημασίας. Δεν υπάρχει καμία ενότητα που να μην την έχουμε συζητήσει, οι θεσμοί θα καθαρογράψουν ότι έχει συμφωνηθεί, αλλά και τα σημεία στα οποία παραμένει διαφωνία».

Όπως όλα δείχνουν, τα αγκάθια παραμένουν στο ασφαλιστικό, εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, τα δημοσιονομικά για το 2018, και διαφωνίες για τις αλλαγές στο δημόσιο, τους συμβασιούχους και την αύξηση της κινητικότητας των υπαλλήλων.

Σε σχέση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για το πλεόνασμα μετά το 2018 η ίδια κυβερνητική πηγή είπε πως δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί ρητώς διότι σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ