ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άσπρος καπνός στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - θεσμών

Άσπρος καπνός στη διαπραγμάτευση  κυβέρνησης - θεσμών
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο ξενοδοχείο Χίλτον για το ραντεβού με τους εκπροσώπους των θεσμών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Την επίτευξη «προκαταρκτικής συμφωνίας» (Preliminary Agreement) με τους θεσμούς ανακοίνωσε λίγο πριν τις 6 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη 12ωρη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς λέγοντας πως «υπάρχει άσπρος καπνός». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών, η τελική τεχνική συμφωνία (staff level agreement) θα υπάρξει όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το χρέος, οι οποίες θα εκκινήσουν άμεσα.

«Υπάρχει άσπρος καπνός. Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Σε ορισμένα από τα θέματα της συμφωνίας είμαστε ευχαριστημένοι. Σε άλλα λιγότερο. Είναι θετικό το ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018, είναι θετικό ότι ορισμένες ΔΕΚΟ θα πάνε στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσέθεσε: «Τα αντίμετρα συγκαταλέγονται στα θετικά. Άλλα θέματα μας στεναχωρούν περισσότερο».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση πως τώρα θα προχωρήσει η συμφωνία για το χρέος διότι «δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση».

«Από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα. Δουλεύει και για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και για τη συμβολή της στο δεύτερο σκέλος αν συζητηθεί, δηλαδή σε αυτό του χρέους», είπε. Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους προσέθεσε: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να επικαλούνται πλέον το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία».

Αναφορικά με τα πλεονάσματα ο κ. Τσακαλώτος έκανε σαφές ότι οι αποφάσεις για τα έτη διατήρησης τους στο 3,5% του ΑΕΠ θα ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup.

Αναφορικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019 -2020 ο υπουργός τα προσδιόρισε σε 3,8 δισ. ευρώ. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι τα νομοσχέδια θα κατατεθούν «την άλλη εβδομάδα στη Βουλή».

Στα πλαίσια της συμφωνίας που επετεύχθη η κυβέρνηση αποδέχθηκε να ψηφίσει τη μέση μείωση των συντάξεων κατά 9%, αρχής γενομένης από το 2019.

«Οι περικοπές στις συντάξεις θα προέλθουν από μαχαίρι έως και 18% στις κύριες συντάξεις, αλλά και έως 18% στις επικουρικές συντάξεις», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μετά την ολοκλήρωση της 12ωρης διαπραγμάτευσης.

Το 2020 και εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα το αφορολόγητο θα μειωθεί κατά 3.000 ευρώ σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα όρια και θα φτάσει σε 5.600 ευρώ έως 6.700 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Σε ότι αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να νομοθετήσει την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριο του 2018). Σε αντάλλαγμα δεν θα υπάρχει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα νομοθετηθεί η ανταπεργία.

Για το θέμα των Κυριακών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι συμφωνήθηκε διεύρυνση στον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά, αλλά και των περιοχών που θα ορίζονται ως τουριστικές.

Για τα αντίμετρα κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επιδότηση ενοικίου, την επιδότηση με περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο 600.000 οικογενειών, την ενίσχυση του επιδόματος πρώτου και δεύτερου παιδιού, την επέκταση των σχολικών γευμάτων στο μισό πληθυσμό του δημοτικού και γυμνασίου, την επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών από 0 έως 4 ετών, τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο για τους συνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια, την επένδυση 250 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επένδυση 250 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακά προγράμματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ