ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ επιμένει πως χωρίς ελάφρυνση χρέους συμφωνία δεν υπάρχει

Το ΔΝΤ επιμένει πως χωρίς ελάφρυνση χρέους συμφωνία δεν υπάρχει
REUTERS/Mike Theiler

Μπορεί η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της για περισσότερες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις να ρυθμίζει ένα ζήτημα που έχει εμποδίσει μέχρι σήμερα τη χρηματοοικονομική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάσωση της Ελλάδος, ωστόσο η ελάφρυνση του χρέους είναι ακόμα απαραίτητη, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ την Τρίτη στο πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι το ΔΝΤ έχει από καιρό υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να έχει δύο συστατικά προκειμένου να συμμετάσχει το Ταμείο, ήτοι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη των στόχων του δημοσιονομικού πλεονάσματος και ελάφρυνση του χρέους.

Σημειώνεται πως σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι θεσμοί αναφέρονται τα εξής:

"Οι ομάδες προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕSM, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πακέτο πολιτικής για την υποστήριξη της ανάκαμψης της Ελλάδας που θα αποτελέσει τη βάση για τη σύναψη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης του ESM.

Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως αυτή τη δέσμη μέτρων πολιτικής.

Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί τώρα από περαιτέρω συζητήσεις τις ερχόμενες εβδομάδες σχετικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ